לבקש סליחה לפני הימים הנוראים

חדשות כיפה חברים מקשיבים 20/08/10 13:41 י באלול התשע

שאלה

יש לי בעי'ה שממש מטרידה אותי .

עכשיו חודש אלול ועוד מעט עשרת ימי תשובה , ר"ה ויום כיפור .

יש את העני'ין של בקשת סליחה מאנשים.

ואני ממש מרגישה שהפכו את זה למשהו ממש זול כזה .

כאילו כל הזמן מקבלים סמסים אני ממש מצטערת על הכל שתיהיה שנה טובה !

וזה נראה לי ממש דבילי להתחיל לשלוח לכולם עכשיו סמסים של סליחה כי כולם מתייחסים לזה כסליחה לא אמיתית , סליחה שלא באמת יוצאת מהלב.

אבל מצד שני לא לבקש סליחה בכלל זה נראה לי לא לעני'ין .

צריך לבקש סליחה ממי שפגעתי בו .

אז אוקי , אני צריכה להתחיל לחשוב טוב טוב מה קרה לי השנה ובמי פגעתי ואני צריכה לבקש סליחה .

אבל מצד שני יש אנשים שאולי נפגעו ממני ולא אמרו לי את זה , אז אני צריכה לבקש מהם סליחה .

אני לא יודעת מה לעשות ..

תודה רבה ויום טוב :)

תשובה

שלום רב

יישר כח על מה שכתבת

וכמו שאומרים 'שאלת חכמה חצי תשובה'

כלפי אנשים שפגענו בהם, אנחנו צריכים לבקש סליחה כמו שצריך, ובאמת סליחה שיוצאת מהלב
מתוך הבנה שלא נהגנו כראוי

אבל כיון שאנו חוששים אולי יש אנשים שנפגעו ולא אמרו לנו, אנחנו מבקשים סליחה מכולם, בכל שאר הדרכים - בסמסים, בפייסבוק או מה שלא יהיה. אמנם זו לא סליחה הכי טובה, אבל מצד שני כיון שאיננו יודעים מכך ובסופו של דבר ביקשנו סליחה, אחריותו של מי שנפגע לומר לנו - באמת אני מגיש ש'מגיע' לי בקשת סליחה.

לסיכום - מנהג טוב גם לבקש סליחה מכולם בכל דרך שהיא, וגם להתבונן במי פגענו ולבקש ממנו סליחה מתוך צער עמוק על מה שקרה

אני רוצה להוסיף, שאם באמת פגענו במישהו, צריך לא רק לבקש ממנו סליחה, אלא גם לחזור בתשובה כלפי ה' - להתחרט, להתודות לפני ה', ולחשוב כיצד למנוע זאת בעתיד

כתיבה וחתימה טובה

טוביה
tsbias@Actcom.co.il