"כי אין בעולם אהבה - כמו אהבה של אמא" דבר תורה לפרשת וירא

חדשות כיפה חברים מקשיבים 29/10/15 16:52 טז בחשון התשעו

שאלה

פרשת השבוע - [פרשת "וירא"] היא ללא ספק אחת הפרשות היותר עמוסות בתוכן ומתוך כך משופעת בדברי תורה שאפשר ללמוד מהם...

אנחנו נתמקד בנקודה אחת מעניינת.

בפרשת וירא, אנו נפגשים עם שתי אמהות - שרה והגר, שתיהן העמידו צאצאים לאברהם - אך ההבדל ביניהם הוא תהומי.

איך ייתכן ששני ילדים מ[אותו האבא], יוצאים כל כך שונים בהתנהגות שלהם ואף יותר מזה- במהות שלהם?

לשאלה זו ניתן לענות מהרבה דרכים, אך ברצוני להציע תשובה אחת - [אמא].

"[וַתֵּרֶא שָׂרָה אֶת-בֶּן-הָגָר הַמִּצְרִית, אֲשֶׁר יָלְדָה לְאַבְרָהָם מְצַחֵק.

וַתֹּאמֶר לְאַבְרָהָם, גָּרֵשׁ הָאָמָה הַזֹּאת וְאֶת בְּנָהּ: כִּי לֹא יִירַשׁ בֶּן הָאָמָה הַזֹּאת, עִם-בְּנִי עִם-יִצְחָק]"

שרה, אמו של יצחק אבינו, מזהה כי הקשר בן יצחק בנה לבן ישמעאל הוא קשר שמזיק לבנה.

באופן מיידי, שרה פונה למעשה ודורשת מאברהם להפסיק את הקשר הזה ולגרש את ישמעאל ואת אמו הגר.

שרה [פועלת מתוך אהבה] ליצחק, ואכן ניכרת בהתנהגותה דאגה להווה של יצחק, אך ודאי שגם לעתידו.

["וַיִּכְלוּ הַמַּיִם, מִן-הַחֵמֶת; וַתַּשְׁלֵךְ אֶת-הַיֶּלֶד, תַּחַת אַחַד הַשִּׂיחִם.

וַתֵּלֶךְ וַתֵּשֶׁב לָהּ מִנֶּגֶד, הַרְחֵק כִּמְטַחֲוֵי קֶשֶׁת, כִּי אָמְרָה- אַל אֶרְאֶה בְּמוֹת הַיָּלֶד; וַתֵּשֶׁב מִנֶּגֶד וַתִּשָּׂא אֶת-קֹלָהּ וַתֵּבְךְּ"].

הגר, אמו של ישמעאל, מגורשת יחד איתו אל המדבר.

לאחר זמן מה, המים של שניהם אוזלים, והגר מחליטה כאמו של ישמעאל להניחו מתחת לשיחים ולשבת במרחק רב ממנו ("הרחק כמטחוי קשת"), היות ואין היא יכולה לראות את זה ("אל אראה במות הילד").

בקריאה ראשונה, ניתן להזדהות עם אמירה שכזו- אכן [קשה לראות נער מת מצמא].

אולם בקריאה שנייה, הרי הגר היא אמו של ישמעאל!

אין ייתכן שאמא מניחה את בנה למות כי אין היא יכולה לראות את זה?!

אמא יהודיה הייתה יושבת ומחבקת את בנה, ואף ברגעים קשים הייתה מתה יחד איתו - אך ודאי לא מניחה אותו למות רחוק ממנה!

אכן, התנהגותה של אמא משפיעה רבות על טבעו של האדם:

[יצחק] גדל להיות אדם ערכי, מאזן בין הווה ועתיד - וכך גם אנו צאצאיו;

ולעומתו [ישמעאל] - גדל להיות אכזרי, חסר נטייה טבעית של הושטת יד לעזרה - לקרובים לו וודאי שלרחוקים ממנו - וכך גם צאצאיו.

[שבת זו, היא הזדמנות עבורנו להודות על שולחן השבת

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן