יישוב הארץ - המשך

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 15/12/11 18:43 יט בכסלו התשעב

שאלה

בס"ד

בנוגע לתשובות שהרב ענה לי כאן https://www.kipa.co.il/ask/show/257661-יישוב-הארץ- *שאלה-מעניינת

אני לא ממש הבנתי. די התבלבלתי למען האמת, ואני ממש בדכאון... לא הבנתי שום דבר ואני מבולבל בטירוף.

1. מה ההגדרה של "ארץ ישראל" בעצם? כי מה שאני ידעתי עד עכשיו, זה שא"י זה הארץ שעליה שוכנת מדינת ישראל, כלומר פלשתינה. אבל בקישור הנ"ל (תכף אני אצרף) רואים תמונה של הרבה יותר שטח שכולל את ירדן, לבנון, מצרים וסוריה. אני מבולבל. http://he.wikipedia.org/wiki/ארץ_ישראל

2. האם ארץ ישראל זה הארץ המובטחת? או שזה לא אותו דבר?

3. האם יש גובלות מדויקים לארץ ישראל, או שפשוט כל תקופה זה משתנה?

4. אם "פשלתינה", כלומר האיזור שעליו שוכנת מדינת ישראל, היא רק חלק קטן מארץ ישראל האמיתית - למה הציונים דיברו על פלשתינה כ"ארץ ישראל"? כל הזמן דיברנו על הקמת בית לאומי לעם היהודי בארץ ישראל, אבל בעצם בתגובה הקודמת הרב אמר שא"י זה הארץ המובטחת... אז למה הציונים קראו לפלשתינה א"י? ולמה ז'בוטינסקי קרא גם לירדן א"י?

5. הרב אמר שכדי לקיים את מצוות יישוב הארץ וכל המצוות התלויות בארץ צריך לשבת בין הים התיכון לנהר הירדן. זה אומר שהנגב זה לא א"י?! וכל מי שגר בנגב, מצפה רמון, אילת - הוא בחו"ל?!

6. אם משתמע שא"י זה ענקי, אז למה אסור לטייל בלבנון/ירדן/מצרים אם זה חלק מהארץ?

7. מה הקשר בין כנען לא"י?

8. כששרים את השירים "ארץ ישראל שלי יפה וגם פורחת" או "ארצנו הקטנטונת" - על איזה מקום/ארץ מדברים בדיוק? פלשתינה? פלשתינה ירדן? ארץ ישראל המובטחת? אני מבולבל בטירוף!!!

9. מה זה עולי בבל ועולי מצרים ומה הקשר שלהם לא"י?

10. למה כשעלינו ממצרים לא פשוט כבשנו את כל שטחי הארץ המובטחת וזהו? ואז זה היה עושה סדר בבלאגן?

אשמח אם הרב יוכל ליישב לי את הראש, כי אני פשוט מבולבל בצורה לא נורמלית.

תודה רבה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

צריך להבדיל בין ארץ ישראל של התורה וההלכה, לארץ ישראל ששרים או רוקדים. אנו לא חיים מז'בוטינסקי והרצל, אלא מדברי התורה וחכמיה. הציונות המעשית היא חשובה מבחינת אורח חיים אבל אין לה קשר עם התורה וההלכה. ארץ ישראל שעליה מדינת ישראל היא ארץ ישראל ההלכתית, יש ספק לגבי החלק הדרומי (ליד אילת), הספק הוא רק לגבי המצוות התלויות בארץ ולא לעניין הקדושה, כיוון שהוא כלול בגבולת ההבטחה.

אני מציע לך לקרוא את הערך ארץ ישראל באנצקלופדיה תלמודית, לעבור לפי המקורות, ואז הדברים יתיישבו אצלך.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון