טיול בחו''ל

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 09/07/10 10:46 כז בתמוז התשע

שאלה

שלום רב!

אשמח לתשובה בנוגע לכמה עניינים:

1) מה מקור איסור היציאה מהארץ? אילו דעות יש בעניין לקולא ולחומרה?

2) האם מותר לצאת לטיול קצר של כמה ימים להתאורר בחו"ל? אם אפשר התייחסות הלכתית..

3) האם זה נכון שאפשר לצאת לטייל בחו"ל כל עוד משתדלים שתהיה מצווה תוך כדי ולגלות את פלאי ה' בבריאה?

4) מה הדעה הרווחת בהלכה כיום לעניין טיול בחו"ל?

תודה רבה ושבת שלום.

תשובה

שלום
לצאת לטיול לחוץ לארץ, [לדעת רבים אסור], שרק לצורך גדול, כלימוד תורה, פרנסה ונישואין, התירו, ולא לצורך טיול (כך משמע ממשפט כהן קמז, וכ"כ ביחו"ד ה, נז).[אמנם נראה שאפשר ללמד זכות על היוצאים לטיול לחו"ל, שאם היציאה לזמן קצר, כגון שהיא למשך זמן של פחות מחודש, והיוצא קונה לעצמו 'כרטיס-חזור', הרי שיציאה זו שונה בתכלית מהיציאה שעליה דובר בתלמוד וברמב"ם.] באותם הימים היוצא לחוץ לארץ היה יוצא לזמן ארוך, שכן הדרך עצמה ארכה חודשים, וממילא מי שכבר יצא לחוץ לארץ היה יוצא לשהייה ממושכת, ואף היה חשש מסוים שמא בסוף לא יחזור לארץ. [ומכל מקום אף אם נאמר שאין איסור לצאת מהארץ לזמן קצר, בוודאי מעלה גדולה להישאר תמיד בארץ, שכל רגע ורגע שיהודי נמצא בארץ ישראל יש בידו מצווה של ישיבה בארץ. ועיקר מעלת המצוות כשמקיימים אותן בארץ, נמצא שהיוצא מהארץ מאבד במשך זמן שהייתו בחוץ לארץ חלק משמעותי ממעלת המצוות ושכרן, ועל כן טוב להיות תמיד בארץ.]

ולהלן הרחבה ומקור התשובמ מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועינו בספר באתר ישיבה http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=448