טבילה בלי בלנית חובת הבעל

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 06/10/16 16:54 ד בתשרי התשעז

שאלה

כבוד הרב שלום,

רציתי לשאול בנוגע לעדכון החדש בנושא המקוואות אשר על פיו אישה יכולה לטבול במקווה ללא בלנית.

אני יודע כי עמדת ההלכה הינה שאישה צריכה מישהי שתשגיח ששערה נכנס כולה המימה

ומאידך גיסא אני יודע כי אישה נאמנת לומר לבעלה טהורה אני.

מהי מחוייבות הבעל בנושא כעת?

האם עליו לשאול אם טבלה בנוכחות בלנית/ אישה אחרת?

האם עליו רק לוודא כי האישה מכירה את הצורך שכל השיער ייכנס למים?

או אולי אין לו לשאול כלל?

(הנ"ל נשאל מתוך רצון לקרב במסגרת ההלכה בלבד, ולהרבות שלום בית)

בברכת גמר חתימה טובה

תשובה

שלום

אשה שטבלה ללא אשה המביטה בה במים (וללא חוטי צמר מיוחדים על ראשה), אינה טהורה, וחייבת לטבול שוב, וכפי שפסק רבי עקיבא איגר וכמובא בפתחי תשובה בשו"ע.
אשה נאמנת לבעלה בעניין נדה, שנאמר 'וספרה לה'. על כן אם אומרת שטבלה כדין, היא טהורה. אך אם אומרת שטבלה בלי בלנית (ובלי צמר מיוחד על ראשה), אינה טהורה.
אם הבעל יודע שאשתו מהמורדות בתורה, ורצתה לטבול שלא כדין ובלי בלנית, עליו לשאול אותה כשחזרה מהמקוה בפירוש האם היתה בלנית. ויש לדון, בכל מקרה לגופו, האם להפסידה כתובתה בגט אם מתעקשת שלא לטבול עם בלנית מעתה והלאה.

יש לזכור שמדובר במיעוט זניח של נשים שאינן מאמינות בקדושת השו"ע ונושאי כליו, ואין לתת להן תשומת לב יותר ממשקלן הסגולי האמיתי המועט, הבטל באלף לעומת מליוני נשות ישראל הטובלות בירא"ש ובדקדוק ההלכה דבר יום ביומו.

ד' יטהר עמו ברחמים