חילול שבת על אסתטיקה

חדשות כיפה מכון שלזינגר 01/08/04 01:17 יד באב התשסד

שאלה

האם ניתן לחלל שבת על צלקות?

למשל, ילד ש"נפתח"לו הסנטר בצורה מכוערת מאד, והרופא במקום נותן לו טיפול ומבטיח שיישאר בחיים, אך אם לא יתפרו בתוך שעות ספורות, תישאר צלקת מכוערת אשר תגרום לילד סבל חברתי נורא עד יום מותו, האם נסיע את הילד לבי"ח בשבת? (המקרה הוא דוגמא בעלמא, ואין צורך להתייחס לסכנות חמורות יותר שיש בילד שסנטרו פתוח...)

תשובה

שלום רב!
שאלתך התקבלה במכון שלזינגר והנה תשובתו של הרב ד"ר מרדכי הלפרין:
לא ניתן לענות לשאלה זו בלי תיאור מקרה ספציפי שבדרך כלל יהיו בו גם שיקולים הלכתיים נוספים כמו שנרמז בשאלה.
פצע פתוח בפנים מוגדר ע"י הפוסקים כפיקוח נפש כל עוד לא הוכח אחרת. העובדה שניתן לטפל באנטיביוטיקה איננה מבטלת את מצב הפיקוח-נפש אלא היא רק מהווה אלטרנטיבה טיפולית אחרת למצב הזה.
ככלל, במצב של פיקוח נפש יש לתת את הטיפול הטוב ביותר מבחינה רפואית, גם אם יש טיפולים הדורשים פחות איסורים אלא שעדיפותם הרפואית נמוכה יותר.