חילול שבת למניעת שריפות

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 25/11/16 15:24 כד בחשון התשעז

שאלה

שלום הרב.

פרסמו אצלנו שיש צורך באנשים עם רכבים שיאתרו שריפות ומציתים בשבת.

האם מותר לחלל שבת בשביל זה?

אם כן, האם מותר גם לחזור הביתה אחרי שמסיימים?

תודה רבה

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום

א. אנו לא חיים באנרכיה דתית בה כל רב פרטי מפרסם לרבים הוראות מתי יחללו כלל ישראל שבת במקרים של שריפה במדינה. יש רבנות ראשית לישראל, ורק היא מתירה או אוסרת לכלל תושבי המדינה.
גם רב מקומי יכול להורות ליישובו אם פורצת ביישוב עצמו שריפה, שכן הוא המרא דאתרא. אך לא כהוראה לכלל אזרחי ישראל הדתיים או שאינם. לפיכך לא אענה הלכה למעשה.
הלכתית שלא למעשה, לענ"ד יש איסור גמור להתנדב בשבת לכיבוי שריפות בשל בקשות של ארגונים פרטיים.
יש לנו מדינה. לו הגורמים הממלכתיים היו מבקשים מתנדבים לכיבוי שריפות, היה מותר לענ"ד מצד חשש פקוח נפש. אך מפקד מכבי האש והמפכ"ל כלל לא הורו כן. ולכן אסור היה להתנדב בחילולי שבת על דעת עצמך. הגורמים הממלכתיים הנם מקצועיים ורציניים, ואינם צריכים סיוע אלא אם ביקשו. היד הקלה על ההדק לחלל שבתות בצורה רחבה כזו היא בעיה ולא מעלה.
לגבי חזרה לביתם, הדבר נתון במחלוקת גדולה, וגם קשור להגדרת המציאות של שריפה כמלחמה, ולכן יש לשאול את הרה"ר.

כל טוב

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן