שאל את הרב

הגעלת צלחות חרס

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/03/13 12:37 כב באדר התשעג

שאלה

שלום

קבלנו צלחות מחרס ואין אנו יודעים אם הוא בשר וחלב, יש לציין שכבר שנתיים הם לא בשימוש.

איך עלינו לנהוג?

תודה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

מעקר הדין כלי חרס בולעים ולא פולטים לכן אם נעשה שימוש בחום - אין להם הכשר.
אבל אם נבקש להקל יש דעה (שלא התקבלה להלכה) שאחרי שנה, הבליעה לא נחשבת.
לכן אפשר לסמוך על כך (רק כדי להכשיר לפרווה) - לאחר הגעלה שלש פעמים (בכל זאת...) אפשר יהיה להשתמש בכלים לפרווה.

ועיין בקישור הבא שמביא את המקור אצל הרב פיינשטיין:
"ואכן, זכיתי לעלות על תשובתו של הרב משה פיינשטיין זצ"ל באגרות משה [חלק ב' סימן מו]שהשיב לרב בארה"ב בשנת תשכ"ו [1966] על אודות אותה בעיה בדיוק. וכדרכו
בקודש, ידע ר' משה לצרף שיטות שונות שהובילו לפסק הלכה מהפכני, שיהיה אפשר להכשיר כלי פורצלין במים רותחים – שלוש פעמים, בתנאים של שעת הדחק ובמצבים של הפסד מרובה. וכל זה רק לאחר שהכלים יהיו מושבתים למשך שנים עשר חודש! הפוסק הנודע - החכם צבי – טען שאחרי שנה שלמה, שום טעם בלוע לא נשאר בכלל בכלים – לרבות מכלי חרס...

מפני שאצלכם זה לא שעת דחק ולא הפסד מרובה אפשר להפוך את הכלים רק לפרווה.

http://judaisme.sdv.fr/israel/chopin/articles/Zachor5771.pdf

עיין גם בתשובות הבאות:

http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=311

https://www.kipa.co.il/ask/show/150184-כשרות-כלי-חרס

כתבות נוספות