דגני בוקר

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 18/03/07 09:29 כח באדר התשסז

שאלה

שלום,

ברצוני לשאול מה מברכים על צ'יריוס?

אלו דגני בוקר העשויים משיבולת שועל, אבל הם עבדו עיבוד כלשהו, והם מרוחים בדבש.

בתודה, אסף.

תשובה

כל אחד מחמשת מיני דגן שעבר עיבוד נחשב כתבשיל מחמשת מיני דגן וברכתו מזונות. הבעיה בשיבולת שועל היא שיש ויכוח גדול האם מה שאנו קורים שיבולת שועל הוא אכן מה שחז"ל קראו שיבולת שועל או שזה מין שאינו נחשב מחמשת מיני דגן ואז ברכתו אדמה ובמקרה דנן שלא ניכרת צורתו המקורית של הפרי הברכה הופכת לשהכל כמו קורנפלקס לפי האשכנזים, ןלפי הספרדים היא נשארת אדמה (שו"ת יביע אומר חלק ז - או"ח סימן כט). למעשה הכריעו רוב הפוסקים (בניגוד לחוקרים כמו פרופסור פליקס), שקווקר שלנו הוא גם השיבולת שועל של חז"ל ולכן יש לברך מזונות. כמדומני שרוב העיבודים שנמכר הציריוס הוא מכיל גם חיטה ולא רק שיבולת שועל ואז לכל הדעות יש לברך מזונות.
ע"ע בקישור הבא http://www.moreshet.co.il/web/shut/shut2.asp?id=55314