ברכות על שתיה בליל שבועות

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 26/05/16 12:52 יח באייר התשעו

שאלה

ב"ה

לכבוד הרב

בליל שבועות מחלקים בבית הכנסת שתיה קרה ללומדים בסבבים של כל כמה זמן.

האם אנחנו צריכים להודיע שכולם יברכו בכל פעם שהכל, או שיכולים לברך פעם אחת בהתחלה ובסוף לקראת הבוקר נפשות, ולא בכל פעם? תודה מראש

תשובה

שלום

אדם פרטי, לכתחילה יברך בכל פעם שהכל ואח"כ בורא נפשות, כשיטת המג"א, ואין בזה חשש ברכה שאינה צריכה. וכך דעת הגרש"ז.
אך אם אינו יכול או חושש שיתבלבל מרוב ברכות, יכול לברך בתחילת הערב שהכל ויכוון מראש שישתה כל הערב ויברך בסוף הערב בורא נפשות, ובזה יסמוך על דעת הרמב"ם שנפסקה באחרונים.

לציבור, אין להזכיר בכל פעם לברך שהכל, אלא רק בפעם הראשונה. משום שקרוב לודאי חלקם לא ברכו נפשות בפעם האחרונה ששתו, והנה עתה יברכו שוב שהכל ללא סיבה אם השתיה קרובה לחברתה. ובשתיה האחרונה לקראת הבוקר תכריזו לברך בורא נפשות.

כל טוב