ברכות על אוכל שתיה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/01/19 12:36 יא בשבט התשעט

שאלה

שלום

יש לי שאלה

אני ב4חודשים האחרונים מתחזקת והתחלתי לשמור שבת 4חודשים

אני מתפלללת את ברכות השחר בבוקר

וקריאת שמע לפני שאני הולכת לישון

אני רוצה להתחיל גם להתמיד לברך לפני שאני אוכל /שותה

האם תוכלו להסביר לי מתי אני אומרת שהכל ניהיה בדברו,מזונות וכו'?

תודה רבה מראש

תשובה

בס"ד

שלום רב.

ההחלטה שלך לברך על האוכל, מבטאת הכרה דתית עמוקה מאוד - הרי הקדוש ברוך הוא ברא את העולם, כיצד אפשר להנות מהעולם מבלי להודות לבוראו?

בודאי נודה לד' על המזון הטעים והמזין שהוא מענג אותנו.

מפאת הקיצור לא אכתוב כל ברכה במלואה אלא רק בכינוי שלה - בכל סידור כתובות הברכות. לכן תחילה תעזרי בסידור ולאחר מכן כבר תדעי על פה.

על הלחם - המוציא לחם מן הארץ - לאחר נטילת ידיים.

על מאפים מקמח (עוגיה, קרקר) ותבשילים (פסטה, דיסת סולת) מקמח - בורא מיני מזונות.

על היין - בורא פרי הגפן.

על פרי עץ (גם אם אינו מתוק כמו פקאן ואבוקדו) - בורא פרי העץ.

על פרי האדמה (גם אם מתוק כמו תות שדה או אבטיח) - בורא פרי האדמה.

על השאר: משקה (קולה, ליקר, תה קפה...) או מאכל (גבינה, ביצה, בשר, דג) - שהכל נהיה בדברו.

יש גם ברכה לאחר האכילה:

על לחם - ברכת המזון.

על מזונות מקמח, על יין ועל פירות משבעת המינים - ברכת 'על המחיה' (=ברכה מעין שלש).

על כל השאר (מים, תפוח, גבינה, אבטיח) - 'בורא נפשות'.

יש מקרים מורכבים (כאשר יש מספר מאכלים: מה להקדים? כמו כן יש מאכלים שלא ברור מה בדיוק הברכה שלהם: כגון פסיפלורה - האם זה פרי או ירק?) עבורם יש דינים מיוחדים שכתובים בספרי ההלכה. רשמתי כאן את הדברים הבסיסיים - ככל שתתקדמי תוכלי ללמוד ולדעת עוד.

בהצלחה!

נ.ב.

בדרך היפה והטובה שאת הולכת ראוי להתפלל בכל יום תפילת עמידה (שמונה עשרה).