אמירת מודים דרבנן ותחנון

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 29/05/11 00:31 כה באייר התשעא

שאלה

בס"ד

שלום הרב.

אני רוצה לשאול 2 שאלות:

1. בתפילת שמונה עשרה ב"מודים"- יש בד"כ מצד שמאל "מודים דרבנן", אני לא יודעת האם אומרים אותו מתישהו, ואם כן מתי? והאם בחזרת הש"ץ אומרים את מודים שאומרים בד"כ בשמונה עשרה או את מודים דרבנן? ומדוע יש את שניהם?

2. אני יודעת שבימי חול מסויימים אחרי שמונה עשרה אומרים "תחנון", באולפנה היינו אומרות חלקים מהתפילה, ועם זה לא יצא לי להפגש. מדוע אומרים תחנון לה' בימי חול? ומה משמעותו? והאם כשאני מתפללת לבד מותר לומר אותו?

תודה רבה, ושבוע טוב ובשורות טובות בע"ה!

מעין

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום,

בתפילת הלחש אומרים את המודים הרגיל,
ובחזרת הש"ץ כאשר החזן אומר את המודים הרגיל הקהל צריך לומר מודים דרבנן,

מדוע גם הקהל מצטרף? כיוון שהחזן אמר לה' מודים אנחנו לך, הציבור לא יכול להשאר זקוף! אחרת דברי החזן הם שקר וגם הציבור נראה כפורש מדברי החזן, לכן תקנו חכמים את מודים דרבנן.

התחנון הוא וידוי על חטאים וזו מצוה מהתורה שאדם יתודה על חטאיו ויחזור בתשובה ויבקש מחילה.
כמובן התורה לא קבעה כמה ומתי (חוץ מיום הכיפורים , עי' רמב"ם הלכות תשובה),
אבל חכמים קבעו זאת בסוף התפילה, וכן יש נוהגים לפני השינה.
ענינו של הוידוי הוא להודות הכך שאנו אחראים על מעשנו, ולא כל מיני כוחות טבע, כוכבים, אנרגיות, עין הרע וכדומה,(עי' אורות התשובה) אדם עומד מול בוראו ןאומר : אשמנו, אני מודה שכך עשיתי ואני מודה שאני אחראי על מעשי,
כמובן מצורף לזה תשובה שעיקרה לחדול מלחטא,
ואחר כך בקשת סליחה.

גם ביחיד אומרים תחנון אבל לא י"ג מידות.

בברכה,

דני ארגמן

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן