אונס ונישואין בגיל צעיר

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 27/05/07 11:31 י בסיון התשסז

שאלה

שלום,

האם זה נכון שאם יהודי אונס גויה נגזר על הגויה מיתה?

מדוע נאנסת צריכה להתחתן עם האנס שלה? זה מפלצתי ממש...

ואין יכו להיות שחכמים התירו להתחתן בגיל 12 לבת?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

א. לא יהודיה שנאנסה אינה חייבת מיתה.
ב. נאנסת אינה צריכה להתחתן עם האנס, אלא אם כן היא רוצה בכך. בימי קדם היתה הנאנסת עלולה להיות במצב בו איש לא ירצה להתחתן איתה. במקרה כזה היא היתה עלולה להיות אומללה לכל ימי חייה, בלי משפחה וילדים, וחמור מכך: גם בלי גבר שיפרנס אותה וידאג לכל צרכיה. לכן אמרה התורה שאם היא מעוניינת להתחתן עם האנס – הוא חייב לקחתה לאישה ולדאוג לה, ולא יוכל לשלחה כל ימיו. אם אין היא רוצה בו - אין היא צריכה להתחתן איתו.
ג. גם כדי לענות על שאלה זו יש להבין שאנו חיים בחברה שונה ביותר מזו שהיתה בעבר. בתקופות קדומות נישואין בגיל צעיר מאוד היו דבר מקובל גם בחברות מתקדמות, יהודיות ולא יהודיות כאחד. כיום ילדים לומדים שנים רבות מאוד, משרתים בצבא, ממשיכים בטיול בחו"ל, לומדים באוניברסיטה ורק בגיל מבוגר מתחתנים. אולם בעבר היו יוצאים לחיים בגיל צעיר מאוד, מתחילים בגיל צעיר לעבוד, מתבגרים בגיל צעיר, וגם גיל הפוריות ותוחלת החיים היו קצרים יותר. בניגוד לזמננו אנשים לא השתנו בצורה דרסטית במרוצת החיים. דאגתם הגדולה של ההורים היתה שיהיה לביתם בן זוג שיפרנס אותה וידאג לכל צרכיה, דבר שהיה הכרחי בשביל להתקיים. נישואין בגיל צעיר הבטיחו זאת, ולכן אך טבעי היה שההורים ירצו לחתן את ביתם אם מצאו לה בן זוג מתאים.
כל טוב
רונן לוביץ

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן