אדם הראשון משה רבנו

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 27/11/16 21:45 כו בחשון התשעז

שאלה

האם אדם הראשון לפני החטא היה במדרגה יותר ממשה רבינו ?

שאלה נוספת האם לאדם היה תענוג בתשמיש עם חווה כמו שאנחנו מכירים בדורינו לפני החטא?

או שהתענוג המיני שלנו הוא בעקבות החטא...

ולאדם היה טעם שונה מאיתנו...

תודה

תשובה

א. כתוב בתורה "וְלֹֽא קָם נָבִיא עוֹד בְּיִשְׂרָאֵל כְּמֹשֶׁה אֲשֶׁר יְדָעוֹ ה' פָּנִים אֶל פָּנִֽים", וזהו אחד משלוש עשרה עיקרים. [משה הוא האדם שהגיע למדרגת הקרבה לה' הגבוהה ביותר]. וכן כתב בספר הכוזרי (מאמר א,פז-פט).
ב. [ודאי שהיה לו תענוג]. התענוג בתשמיש אינו דבר רע ופסול, כי אם דבר עליון ומבטא בצורה מקסימלית את החיבור המלא בין איש לאישתו. מה שהשתנה בעקבות החטא, כתוב בתורה בצורה מפורשת (בראשית ג,טז):
"[אֶל הָאִשָּׁה] אָמַר הַרְבָּה אַרְבֶּה עִצְּבוֹנֵךְ וְהֵרֹנֵךְ בְּעֶצֶב תֵּלְדִי בָנִים וְאֶל אִישֵׁךְ תְּשׁוּקָתֵךְ וְהוּא יִמְשָׁל בָּךְ: [וּלְאָדָם אָמַר] כִּי שָׁמַעְתָּ לְקוֹל אִשְׁתֶּךָ וַתֹּאכַל מִן הָעֵץ אֲשֶׁר צִוִּיתִיךָ לֵאמֹר לֹא תֹאכַל מִמֶּנּוּ אֲרוּרָה הָאֲדָמָה בַּעֲבוּרֶךָ בְּעִצָּבוֹן תֹּאכֲלֶנָּה כֹּל יְמֵי חַיֶּיךָ: וְקוֹץ וְדַרְדַּר תַּצְמִיחַ לָךְ וְאָכַלְתָּ אֶת עֵשֶׂב הַשָּׂדֶה: בְּזֵעַת אַפֶּיךָ תֹּאכַל לֶחֶם עַד שׁוּבְךָ אֶל הָאֲדָמָה כִּי מִמֶּנָּה לֻקָּחְתָּ כִּי עָפָר אַתָּה וְאֶל עָפָר תָּשׁוּב:".
אני מעריך שהתענוג לא היה בדיוק כמו בדורנו, שהרי יש מרכיבים נוספים, כמו שינוי גופני בעקבות תזונה וכדומה.
כל טוב