תחרות

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 11/06/07 23:07 כה בסיון התשסז

שאלה

שלום אדוני הרב!

בעתיד אני רוצה לפתוח עסק שלי אז אני מתענין האם אפשר לפירמות לרגל אחרי מתחרים כדי להסיג עליונות בשוק? האם ההלכה מאפשרת תחרות בין חברות? איפה נימצא גבול בין ריגול לבין התחרית? האם יש בתלמוד דוגמאות לתחרות בלתי הוגנת?

תודה רבה מראש!

תשובה

אין להתיר ריגול שכזה, שכן יש בכך משום גניבת דעת, ובדרכים מסוימות אפילו גניבה ממש. חז"ל אמרו: "ואת אשת רעהו לא טימא (יחזקאל יח, ו) – שלא ירד לאומנות חבירו" (סנהד' פא,א), וכן: "לא עשה לרעהו רעה – שלא ירד לאומנות חבירו" (מכות כד,א). לכן הדרך להצליח בעסקים היא על ידי פעילות יעילה ומוצלחת שאיננה מנצלת את חולשות הזולת והיותו חשוף להצצה בסודותיו. כל דבר שהמתחרים לא היו רוצים שתדע עליהם, ואתה משיג את המידע בדרכי עורמה – יש להתרחק ממנו.
בברכה
רונן לוביץ