שם המפורש

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 16/02/18 08:43 א באדר התשעח

שאלה

כבוד הרב שלום וברכה,

אח שלי נוהג לבטא את השם המפורש באותיותיו בגלל שהוא אינו מזהה עצמו כיהודי, אלא בתור "חסר דת" כחלק ממרד נעוריו. הדבר נתן לי קצת חשיבה על העניין - למה אסור להגיד את השם? מותר להגיד אותו בסייג כלשהו? מדובר בשם י-ה-ו-ה. אשמח שתתן לי את כל ההלכות שיש בעניין הזה, כי עדיין לא ברור לי למה רשום בספר תורה את השם הזה ואנחנו לא מבטאים אותו, ולמה אסור, כי הרי אנחנו העם הנבחר על ידיו, ודי סביר שנגיד את שמו של אבינו מלכנו.

אשמח לתשובתך!

תשובה

שלום.

גם שם של אבא אנחנו בדרך כלל לא מבטאים, כחלק ממורא אב ואם.

קל וחומר כשמדובר במלך מלכי המלכים.

קל וחומר כשמדובר בשם קדוש ועליון שטומן בתוכו סודות עליונים ושייך למדריגה של קדושה עליונה.

לכן רק הכהן הגדול ביום הכיפורים בבית המקדש היה מזכיר אותו.

בדברים עליונים מאוד הרבה פעמים דווקא המרחק יוצר את היחס הנכון ודווקא קרבה שאינה במקומה מקלקלת את היחס הראוי.

כל טוב