קריאת שמע שעל המיטה

חדשות כיפה משיבת נפש - רבניות בית הלל 25/08/17 07:03 ג באלול התשעז

שאלה

היי ,

בזמן האחרון התחלתי לקרוא את קריאת שמע שעל המיטה ,

ויש לי מספר שאלות

1. האם זה בסדר לקרוא גם אם אני לא קוראת ערבית ?

2. האם זה בסדר לקרוא עד פרשת הציצית?

תודה רבה מראש !

תשובה

שלום לך,

ראשית אפתח ביישר כח על כך שהתחלת לקרוא קריאת שמע על המיטה. בהצלחה!

לגבי שאלותיך:

1. גם מי שלא מתפללת ערבית ראוי שתקרא קריאת שמע על המיטה. זו קריאת שמע שנתקנה בנוסף לתפילת ערבית ואינה תלויה בתפילה כלל.

2. הגמרא במסכת ברכות (דף ס, ע"ב) אומרת:

הנכנס לישן על מטתו אומר משמע ישראל עדו היה אם שמוע. ואומר ברוך המפיל חבלי שינה על עיני ותנומה על עפעפיו מאירל אישון בת עין... וכו'

כלומר, מעיקר הדין, לפי הגמרא ורוב הראשונים, מספיק לומר פרשיה ראשונה של קריאת שמע.

כך גם נפסק בשו"ע (או"ח סימן רלט):

קורא על מטתו פרשה ראשונה של שמע (דברים ו, ד - ט) ומברך: המפיל חבלי שינה על עיני וכו'.

אמנם יש דעות מעטות בפוסקים שיש לומר את שלושת הפרשיות (מופיע במשנה ברורה) אבל הן נדחו לפי רוב הפסוקים למעשה. (ראי פניני הלכה למשל הלכות תפילה פרק כו).

שיטת ר"ח שמופיעה ברא"ש היא לומר גם את פרשית "והיה אם שמוע".

למעשה, את יכולה להמשיך במנהגך ואף להסתפק בפרשיה הראשונה בלבד.

ראוי אולי להוסיף את ברכת המפיל ופסוקי שמירה נוספים לפי המנהגים השונים. (אם יש לך דרך לברר מה המנהג המשפחתי, אם לא, כדאי לברך המפיל כפי המופיע בסידורים.)

באופן כללי, אני ממליצה לעיין בספר פניני הלכה (הקיים גם ברשת בקישורhttps://ph.yhb.org.il/03 -19-01/ )

וכמובן שמאד אשמח לסייע עוד.

בברכה רבה

בת שבע