פסיפלורה ברשות הרבים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 15/08/17 15:03 כג באב התשעז

שאלה

שלום,

בישוב שלנו יש בגדר של בתים שיח פסיפלורה. האם מותר לקחת פירות פסיפלורה שנופלות מהשיח החוצה מהבית?

תודה

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום

זו משנה במעשרות, הובאה בגמ' בבא מציעא, ונפסקה בשו"ע חו"מ. בפירות הנמאסין בנפילתן (אם מפני המכה אם מפני התולעים והזבובים), הרי אלו שלו משום שהבעלים מתייאש (אלא אם גילה דעתו שאינו מתייאש). ובפירות שאין נמאסין בנפילתן הרי אלו של בעל השדה, משום שאינו מתייאש. פסיפלורה אינה ניזוקה כלל בנפילתה כידוע, וגם זבובים וכד' אין מתקבצים סביבה. על כן ע"פ הדין הם של בעל הבית ולא של המוצא.

ואמנם יש סברא לומר שכיוון שנהגו לקחת במקרה כזה אזי זהו מנהג המקום ומותר, שבעה"ב בידוע מתייאש, או מוחל, אך כאן בפסיפלורה אינני חושב שהמנהג כ"כ ברור שכל עובר ושב לוקח ואוכל מהרצפה אם ברור שבאו מעץ של אדם פרטי. ובייחוד שפסיפלורה משילה הרבה פירות ולא רחוק לומר שבעה"ב מקפיד.

לכן אין לאכול, אלא אם מבקשים רשות.

כל טוב

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן