פסוק בהזמנה מזכרת מאירוע

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 11/03/18 15:19 כד באדר התשעח

שאלה

שלום הרב, קיבלנו מזכרת מאירוע, עטופה בנייר שעליו מודפס "ולילה כיום יאיר כחשכה כאורה".

מה לעשות עם הדף? מותר לזרוק לפח?.

תשובה

לשואל שלום, ברכת מזל טוב!

ראשית יש לעורר את הציבור באופן כללי, שלא להדפיס פסוקים 'כמו שהם' בהזמנה, משום שבמציאות אנשים לא יקפידו להניח בגניזה, ונמצא שזה מביא לידי מכשול. אפשר לרשום פרפרזה, ניסוח מחדש, כגון: במקום "אם אשכחך וכו'", להדפיס "נעלה את עיר הקודש בשמחתנו". או במקום הפסוק "עוד ישמע וכו'", -> "עוד ישמע בבית זה קול ששון ושמחה".

לנידון שאלתך, ציטוט של פסוק או חלק מפסוק *טעון גניזה* במידה והכוונה לפסוק וגם ניכר בציטוט לשון פסוק. יוצא מן הכלל למשל כשסופר או עיתונאי משתמש בחלק מפסוק בלשון מליצה: "העובדים הפגינו בכניסה למפעל משום שראו כי באו מים עד נפש", על אף שזהו פסוק בתהילים, אין צורך לגונזו כלל.

בדוגמא שהבאת אמנם זה לא פסוק שלם, שהרי הפסוק המלא הוא: "חֹשֶׁךְ לֹא יַחְשִׁיךְ מִמֶּךָ וְלַיְלָה כַּיּוֹם יָאִיר כַּחֲשֵׁיכָה כָּאוֹרָה", אך בהזמנה יש יותר משלוש מילים מתוך הפסוק, וזה מובא בכוונה כציטוט, לכן *יש לגנוז* את הנייר.

עצה טובה, שתקל מעול הגניזה, ותיטיב עם הסביבה: לגזור את החלק בו מופיע הפסוק ולגנוז אותו, ואת שאר הנייר להניח במיחזור נייר (ולא בפח, כמופיע בשאלתך).

כל טוּב!

(מקורות: גנזי הקודש פרק ט',ה | אגרות משה יו”ד חלק ב’ סוף סימן קלה | אגרות משה חלק ד’ סימן לח | הליכות שלמה פרק כ’).