עליית משה להר סיני

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/07/17 08:12 כז בתמוז התשעז

שאלה

שלום לכב' הרב

רציתי לשאול לגבי העלייה של משה להר סיני. כידוע משה שהה שם 40 יום ולילה כאשר ההסבר שאני מכיר לכך הוא שמשה לא עלה להר סיני רק כדי לקבל רק את עשרת הדיברות, הרי את זה יכל לעשות בשניה אחת ולרדת, אלא קיבל את התורה שבע"פ וגם את התורה שבכתב.

רציתי אם כן לשאול, ידוע שלאחר שבירת הלוחות, משה עלה עוד פעמיים נוספות לאחר מכן לתקופה של 40 יום. אם כן, מדוע היה צריך להיות שם שוב זמן רב כזה.

תודה מראש!

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

שלום רב,

ארבעים יום הם פרק זמן משמעותי, פרק זמן שמאפשר תהליך, שינוי.

להלן דוגמאות בולטות:

במבול: (1) יורד גשם במשך 40 יום; (2) המבול היה 40 יום מים על הארץ; (3) מקץ 40 יום נח פתח את חלון התיבה.

המרגלים עברו בארץ 40 יום

גולית מתיצב מול מחנה ישראל

אליהו הולך להר חורב

קריאתו של יונה בנינווה היא: "עוֹד אַרְבָּעִים יוֹם וְנִינְוֵה נֶהְפָּכֶת".

משמע שבפרק זמן של 40 יום יכול להתרחש תהליך מינימלי, שינוי ראשוני.

לפי מסורת חז"ל משה עולה שלש פעמים - פעם אחת לקבל תורה - פעם שניה להתפלל ופעם שלישית לזכות למחילה ולקבל לוחות שניים.

לפי פרשנים אחרים (חזקוני; שד"ל) באמצע משה לא עלה אל ההר אלא שהה 40 יום מחוץ למחנה והתפלל לסליחה.

עיין http://tora.us.fm/tnk1/tora/jmot/tarikim_40.html

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן