נסיעה בחוץ לארץ ביום טוב שני

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/06/17 06:05 כ בסיון התשעז

שאלה

שלום רב,

בסוכות הקרוב הוזמנתי לכנס היסטוריונים בברלין. הכנס מתחיל ביום שישי, יום טוב שני של גלויות.

א. האם ניתן לנחות בגרמניה בזמן יום טוב שני של גלויות?

ב. האם ניתן לצאת משדה התעופה במונית (עם נהג גוי) אל המלון בו אשהה?

ראוי לציין כי ייתכן שעמי יהיו יהודים בני ארץ ישראל שאינם שומרי תורה ומצוות. האם הדבר משפיע על התשובה?

המלון ממוקם במרכז העיר, לא בתוך הקהילה היהודית עצמה אך במרחק הליכה ממנה.

תודה רבה,

שחר

תשובה

שלום וברכה

באופן כללי, יש עמדות שונות בין רבנים בשאלת הגבול בין מקום בו יש קהילה יהודית (ובברלין יש), ומקום בו אין קהילה יהודית.

העמדה המקובלת בין הפוסקים היא שבמקום שיש קהילה יהודית - אין לחלל יום טוב שני בפומבי, ורבים טוענים שאף בחדרי חדרים.

אני נוטה להקל מאוד בחדרי חדרים, אך קשה להקל בזה בנסיעה בפומבי.

יש רבנים שיקלו בשל העובדה שמדובר בנהג גוי ובעוד שיקולים, אולם הנימוקים נראים לי פחות קבילים.

כל טוב