מכירת חמץ לחברים חילוניים

חדשות כיפה הרב יצחק שלו 05/04/17 12:22 ט בניסן התשעז

שאלה

שלום הרב,

למדתי שזה טוב ויפה למכור חמץ של חבר אפילו ללא ידיעתו. אבל האם זה גם לגבי חבר חילוני? הוא כנראה יאכל חמץ ולא יסגור אותו בארון ואז הוא יחטא בגנבה(בנוסף לזה שהוא יאכל חמץ) כי זה לא שלו.

תשובה

שלום וברכה.

ישנה הלכה שנקראת ´זכין לאדם שלא בפניו´ היינו שניתן לזכות בדברים עבור אדם אחר. כלל זה פועל רק לזכות ולא לחובה, היינו רק אם זה זכות לאדם האדם, גם מישהו שלישי יכול לקבל את הזכות עבורו, וברגע שהוא קיבל את הזכות, נחשב שהראשון כבר זכה בדבר.

אם האדם אוכל חמץ בפסח או מוכר חמץ וכד´, הרי שהוא מראה שזו לא זכות עבורו, וממילא במכירה לא תועיל.

ראוי לציין כי אנו ברבנות מוכרים חמץ גם עבור כל מי שרצה למכור ולא הספיק להגיע ולחתום, וגם זה מועיל רק למי שבאמת רצה מדין זכין כנ"ל.

למרות האמור, ברור שעדיף שכל אחד ימנה את הרב בעצמו לשליח למכירת החמץ, אם בחתימה על שטר ההרשאה ואם דרך מכירה באינטרנט, ולא לסמוך על דין זכין הנ"ל, שברור שגמירות דעת של המשלח עצמו גדולה יותר ומועילה.

חג שמח.