מותו של יאשיהו בן אמון.

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 22/11/18 18:05 יד בכסלו התשעט

שאלה

שלום הרב חנן שוקרן הנכבד,

כהרגלי אני קורא בספר התנ"ך מידיי יום, וכעת הגעתי לספר מלכים ב פרק כג. שם מתרחש מותו של יאשיהו המלך במלחמה שהתרחשה במגידו.

הדבר כמובן העסיק את ליבי ולא יצא ממחשבותיי. מותו של המלך מנגד את נבואת חולדה שהתרחשה בפרק כב. בנוסף נאמר כי יאשיהו היה המלך הצדיק ביותר - עשה את הישר בעיניי אלוקים וכי לא היה עוד כמותו אף פעם. לכן, רוצה אני לשאול אותך... מה היו חטאיו של המלך שהובילו למותו?

אתה חייב להבין, כי מותו של יאשיהו בא אליי בהפתעה גדולה! הרי היה הוא מלך צדיק ומיוחד! הלוא, הוא עשה את הרפורמה בה הוא סילק את עבודת האללים מהארץ וריכז את הפולחן בירושלים - על פי הגישה הדויסטרונומיסטית, זאת גישת ספר דברים.

אתה חייב לעזור לי להבין מהם היו חטאיו של יאשיהו, מצאתי אותו כגיבור תנכ"י נערץ עבורי... חטאיו ומותו, ריסקו את ליבי.

אני מבקש ממך, אם תוכל בבקשה, להסביר לי לפרטי פרטים את חטאיו של יאשיהו.

תודה רבה והמשך שבוע טוב,

צחי ישראלי.

תשובה

שלום צחי,

יישר כחך על ההתמדה בלימוד התנ"ך. מקצוע זה לעיתים נזנח בקרב לומדי התורה, שלא בצדק.

לגבי יאשיהו, נעשה סדר:

יאשיהו היה צדיק גדול. העם עליו מלך ירושלים לא הלך בדרך ה' באופן מלא, והיו מבני ישראל שהחזיקו במעשי אבותיהם מתקופת מנשה.

חולדה לא התנבאה שיאשיהו יהיה אל-מוות, אלא התנבאה "וְאֶל מֶלֶךְ יְהוּדָה הַשֹּׁלֵחַ אֶתְכֶם לִדְרֹשׁ אֶת ה' כֹּה תֹאמְרוּ אֵלָיו.. יַעַן רַךְ לְבָבְךָ וַתִּכָּנַע מִפְּנֵי ה' בְּשָׁמְעֲךָ אֲשֶׁר דִּבַּרְתִּי עַל הַמָּקוֹם הַזֶּה.. לָכֵן הִנְנִי אֹסִפְךָ עַל אֲבֹתֶיךָ וְנֶאֱסַפְתָּ אֶל קִבְרֹתֶיךָ בְּשָׁלוֹם וְלֹא תִרְאֶינָה עֵינֶיךָ בְּכֹל הָרָעָה אֲשֶׁר אֲנִי מֵבִיא עַל הַמָּקוֹם הַזֶּה".

במילים אחרות: הנבואה היא שכשה' יחליט להביא פורענות על העם, יאשיהו לא יהיה חי לראות את זה, ויש בזה נחמה קטנה.

ולכן ה' עשה חסד עם יאשיהו שימות ראשון, לפני כל הפורענות.

וכך כתב המלבי"ם בפירושו על פסוק כט: "יען שהבטיח לו על ידי נביא שלא תראינה עיניו בכל הרעה, לכן בימיו עלה פרעה נכה, ונאסף לפני הרעה".

בהצלחה רבה בלימודך, אשמח להיות לעזר.