מה זה לפתית?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 22/03/13 08:18 יא בניסן התשעג

שאלה

שלום לרב!

קניתי מוצר, ואני מבולבל לגמרי. יש עליו ארבעה הכשרים. בהכשר אחד כתוב "כשר לפסח", בהכשר השני כתוב "הכשרות אינה כוללת את הפסח", בהכשר השלישי כתוב "כשר לפסח לאוכלי קיטניות" ובהכשר הרביעי כתוב "מכיל לפתית".

אז תכלס, זה מותר או אסור? ומה זה בכלל לפתית?

ואולי כבר הגיע הזמן שהרבנים יאזרו אומץ ויבטלו את איסור קטניות שהוא כבר לא רלוונטי היום!

תשובה

שלום!

לאיסור קטניות נאמרו כמה טעמים, שכולם רלוונטים גם היום:

א. מצוי שמעורבבים בהם חיטים ושעורים.
ב. נזרעים באותם השדות שזורעים בהם דגן.
ג. מכינים מהם מיני קדירה כמו חיטים ועלולים להתבלבל.
ד. נלקחים בשקים שלקחו בהם דגנים.

על כן אין לאשכנזים להקל בזה כלל היום.

לעניין הלפתית:

יש כמה מחלוקות בעניין קטניות:

א. האם גם שמן קטניות נאסר (הראי"ה קוק התיר ועוד רבנים חשובים, הרידב"ז ורבני ירושלים בתקופת הרב קוק אסרו. אבי מורי שליט"א אמר לי שבילדותו בחו"ל לא שמעו כלל שיש מי שאוסר בשמן קטניות ונהגו בו היתר בפשטות בלי פקפוק).
ב. האם תערובות קטניות אסורה כשהקטניות מעמידות או חשובות בתבשיל.
ד. האם מותר לערבב קטניות לכתחילה.
ה. האם גזרו על קטניות שלא היו מוכרות בזמן הגזירה.
ו. האם גזרו על קטניות שאי אפשר לאוכלם.
ז. האם הגדרת קטניות תלוייה בהגדרה ההלכתית לעניין כלאיים, במינים הנכנסים בטעם, או שם כולל למינים מסויימים שגזרו עליהם.

מכל המחלוקת האלו נולדו חילוקי ההכשרים, ורבתה המבוכה בין הקונים.

כיוון שקטניות אינם איסור מדאורייתא, יש לנהוג בזה בכלל שספק דרבנן לקולא, ובוודאי שספק ספיקא לקולא, ובוודאי בדור כזה של קיבוץ גלויות, שראוי לצמצם את ההבדלים בין העדות, כדי לאפשר לאנשים לאכול איש את רעהו.

לכן: שמן קנולה, שמופק מלפתית שהיא צמח שאי אפשר לאוכלו (רק להפיק ממנו שמן) - יש בו כבר כמה ספקות ואפשר להקל בו. ובפרט כשהוא בתערובת. ולכן: מעדני חלב, טונה, תפוצ'יפס וכדומה - הסיבה שיש הכשרים שכותבים עליהם שהם קטניות היא בשל תערובות שמן קנולה, ואפשר להקל בזה גם לאשכנזים.

גם בשמן תירס או כותנה יש מקום להקל כנ"ל, שיש בהם כמה ספיקות.

אך שוב יש להזכיר שמנהג איסור הקטניות עומד בתוקפו לקהילות שנהגו בו, וכל הטעמים שנאמרו בו שייכים גם היום (צא וברור אורז, ותמצא בו גרגרי שעורה! בפרט אורז אורגני), ולכן אין להקל כלל לאכול קטניות בעין.

פסח כשר ושמח!

(התשובה נכתבה בידי חתן הרב)