למה ברכת המזון היא רק על לחם?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 23/10/18 16:33 יד בחשון התשעט

שאלה

שלום,

רציתי לשאול למה רק על לחם מברכים את ברכת המזון?

נשמע לי לא הגיוני שאם אכלתי ארוחה ענקית עם 3 מנות ראשונות, 2 מנות עיקריות וקינוח, זה עדיין לא נחשב לארוחה כמו פרוסת לחם אחת.

הרי כתוב -"ואכלת ושבעת וברכת". אז אם שבעתי מאורז למשל, אני צריך גם לברך לא?

ברכת המזון כל כך מפורטת ועשירה אני מרגיש צורך להגיד תודה גם אחרי שאכלתי דברים אחרים, ואני לא מצליח להבין למה זה ככה...

אשמח לתשובה,

משה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הלחם הוא עקר מזונו של אדם מישראל.

לכן בכל אכילת לחם נדרשת נטילת ידיים.

לכן ללחם נתקנה ברכה מיוחדת: 'המוציא לחם מן הארץ'.

ברכה זו נוצרה בהשראת פסוקים שמתארים את הייחוד של הלחם (תהלים קד)

כמזון משביע (לצד היין ושמן הזית) שאנו זוכים לו בברכת ד':

יג מַשְׁקֶה הָרִים מֵעֲלִיּוֹתָיו מִפְּרִי מַעֲשֶׂיךָ תִּשְׂבַּע הָאָרֶץ.

יד מַצְמִיחַ חָצִיר לַבְּהֵמָה וְעֵשֶׂב לַעֲבֹדַת הָאָדָם לְהוֹצִיא לֶחֶם מִן-הָאָרֶץ.

טו וְיַיִן יְשַׂמַּח לְבַב-אֱנוֹשׁ לְהַצְהִיל פָּנִים מִשָּׁמֶן וְלֶחֶם לְבַב-אֱנוֹשׁ יִסְעָד.

גם הפסוק שאתה מציין "ואכלת ושבעת..." מופיע במקור בהקשר של אכילת לחם (דברים פרק ח; ט-י)

"ארץ, אשר לא במסכנות תאכל-בה לחם--לא-תחסר כול, בה... ואכלת, ושבעת--ובירכת את- ד' אלוהיך, על-הארץ הטובה אשר נתן-לך."

מי שרוצה להודות לד' בברכת המזון, יכול להוסיף פרוסת לחם לסעודתו ולברך ברכת המזון.

(שיעור כזית = 27 גרם, צריך לאכול בתוך 4 דקות).

לברכת המזון המלאה