לימוד תורה בצורה מתאימה

חדשות כיפה משיבת נפש - רבניות בית הלל 17/04/17 22:28 כא בניסן התשעז

שאלה

שלום וברכה לפעמין כשאני לומד עם אבא שלי נוצר מצב שהוא לא לומד תורה בצורה מתאימה .. רגליים על השולחן שכיבה על המיטה נגיעה במקומות מוצנעים.. לא נעים לי להעיר לו

יש איזה הלכה שאוכל להקריא לו מתוך ספר כלשהו כדי להראות בדרך לא ישירה שזה לא מתאים? אם כן איזו?

תודה

תשובה

התשובה ניתנה על ידי הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ´ינסקי ראשת בתי המדרש במכללת הרצוג

שלום וברכה

מדבריך ומשאלתך מצטיירת תמונה שבעיני יש להתעכב עליה. אביך משקיע מזמנו ויושב איתך ללמוד תורה. איני יכולה לדמיין סיטואציה שיש בה מתיקות וחום רבה מזו. החשיבות של לימוד התורה המשותף גדולה והיא עצמה קיומה של התורה שבעל פה והעברת הלפיד מאב לבן. לא כל האבות משקיעים כך, זכית! זכית בשעות של תורה וקדושה ובקשר מיוחד עם אביך.

מתוך הבנת עומק גודל השעה, אני ממליצה לך מאוד להביט בעיקר ולא בטפל.

אביך אינו עובר על איסורים. בודאי לא על איסורים מפורשים. ניתן אולי לפלפל ולומר שנגיעה באיזורים מכוסים מחייבת נטילת ידיים, ואת עיקרון הצניעות ניתן להרחיב עד אינסוף, ויש הבוחרים בדרך זו. אבל מרחב הבחירה ברמת הצניעות הוא מרחב אישי מאוד. זהו המרחב שבין האדם לבוראו ואינו משהו שמותר להתערב בו. ולטעמי, גם אין זה נכון.

לכן, ההלכה המורה שאין להעיר לאבא אלא ללמוד איתו הלכות, אינה מתאימה כאן.

בהצלחה רבה

מיכל