כלאיים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 25/04/07 16:27 ז באייר התשסז

שאלה

נא להבהיר את המצבים הבאים:

האם מותר לזרוע שני מיני ירקות/קטניות קרובים זה לזה (המקרה בספציפי: שום על יד פול, צנונית על יד סלק)? אם לא, מה המרחק המינימלי ביניהם? האם גדר ביניהים פוטרת בעיה של מרחק? אם כן, מהן המידות המינימליות של הגדר?

האם מותר לשתול עץ פרי בקרבת ירק (המקרה הספציפי: עץ שסק על יד הסלק הנ"ל)? אם לא, מה המרחק המינימלי ביניהם?

בתודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

אסור לזרוע שני מיני ירקות או קטניות זה ליד זה, וכן ירק וקטנית אין לזרוע זה ליד זה. בין ירק לירק הרי המרחק משתנה אם מדובר על שדה או זריעות קטנות.
הנני מתיחס (לפי סגנון השאלה) רק לזריעות קטנות (בודדים)ולא לשדות גדולות.
בין ירק וירק (צנונית וסלק) יש להרחיק 15 ס"מ, משרשי המינים.
בין ירק וקטנית (שום ופול)יש להרחיק 50 ס"מ.
גדר יכולה לפטור בעיית כלאים אם יש בה גובה 80 ס"מ ורוחב 32 ס"מ. אסור לשתול שלא מנגד הגדר.
עץ שסק ליד סלק מותר לזרוע, ויש מרחקים 24 ס"מ.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשלקון