יראת שמים - כיצד אנו מבקשים אם לא בידי שמים?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/10/17 21:03 כו בתשרי התשעח

שאלה

שלום וברכה

אמר רבי חנינא הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים (ברכות לג ע"ב)

לעומת זאת:

1. ויחד לבבנו לאהבה וליראה את שמך (קריאת שמע של שחרית)

2. הרחמן הוא יטע תורתו ואהבתו בלבנו ותהיה יראתו על פנינו לבלתי נחטא (ברכת המזון)

3. ובכן תן פחדך השם אלוקינו על כל מעשיך ואימתך על כל מה שבראת וייראוך כל המעשים (תפילת עמידה של ראש השנה ויום כיפור)

יוצא שאנו מבקשים מידי שמים משהו שאינו בידי שמים?

ראיתי את תשובתו של הרב מהתאריך 5 אוגוסט 2013, אך היא אינה מניחה את הדעת מכיוון שאדם יכול לבקש יראת שמים ועדיין להיות רשע.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

"הכל בידי שמים" הכוונה היא:

הקב"ה מחליט אם נהיה בריאים או חולים, אם נהיה עשירים או אביונים. כלומר בשאלות של בריאות ופרנסה - הקב"ה מחליט.

למרות זאת - אנחנו יכולים לפעול ואף להשפיע אל המצב הבריאותי והכלכלי: מפנים לטיפול ומתפללים לרפואת חולים, בכך מסייע להחלמתם.

תורמים לעניים, מתפללים לפרנסתם וכך מסייעים לשיקומם.

למרות שהכל בידי שמים - אדם יכול להשפיע על השמים במעשים ובתפילות.

"חוץ מיראת שמים", הכוונה היא:

הקב"ה לא מחליט אם אדם יהיה צדיק או רשע. זו בחירה מלאה של האדם.

כשרואים אדם צדיק: לא אומרים - זה מה שד' גרם לו. אומרים זה המקום שהאיש הביא את עצמו אליו.

באותה מידה כשרואים רשע: לא אומרים - זה מה שד' גרם לו. אומרים זה המקום שהאיש הביא את עצמו אליו.

אבל אם אדם רוצה להיות צדיק הוא יכול לפעול כדי לשנות את מצבו. הוא מסתלק ממעשיו הרעים ומרבה במעשים טובים. כך הוא משנה את עצמו מרשע לצדיק.

באותה מידה כשאדם בוחר להיות צדיק הוא מבקש מד' עזרה, חלק מההחלטה שלו להיות יותר צדיק מתבצע בכך שהוא מתפלל אל ד' להתמלא באהבת ד', להתמלא בתורה, להתמלא ביראה. אדם יכול להשפיע על השמים במעשים ובתפילות.

כשאדם מתפלל ומבקש על כך - הוא פועל במסגרת הדברים שהם בידיו ולא בידי שמים.

וכמו שתפילה על חולה מועילה להחלמתו, ותפילה על אביון מועילה לפרנסתו, כך תפילה של הצדיק מועילה להביא אותו להיות יותר צדיק.

יקוים בך בעז"ה: 'אור זרוע לצדיק ולישרי לב שמחה'