חינוך למצוות בגיל צעיר

חדשות כיפה משיבת נפש - רבניות בית הלל 09/07/17 10:02 טו בתמוז התשעז

שאלה

שלום וברכה

הבת שלי, ילדה בת 6, עדיין בגן , חכמה מאוד ועם נפש מיוחדת (על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה מאוד) מתלוננת שנמאס לה לשמור שבת , היא יודעת שההורים שלי והאחים שלי נוסעים בשבת, להורים שלי יש שכנים שילדיהם חברים שלה והיא שומעת שהם נוסעים לטייל ולבלות, והיא כועסת על כך. שבת אחת היא אפילו המציאה שיר (היא ילדה משוררת... ) על זה שנמאס לה לשמור שבת.

קשה לי עם זה, אני לא יודעת מה לענות לה, פעם אחרונה עניתי לה בנוסח שישר התחרטתי עליו : " עכשיו אמא ואבא מחליטים שאת שומרת שבת כי את ילדה, וכשתהיי מבוגרת את תחליטי מה שאת רוצה" ישר התחרטתי על התשובה הזו, כי אני אמורה לחנך אותה לשמירת מצוות כל החיים...

אנחנו חיים ביישוב דתי אבל זו לא בועה והיא חשופה לכל מיני אורחות חיים שונים (ודווקא אני כן שמחה על כך )

איך אני אמורה לענות לה על דיבורים כמו "נמאס לי לשמור שבת, אני לא רוצה להיות דתיה" ציטוט שלה.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

התשובה ניתנה על ידי הרבנית חנה גודינגר (דרייפוס) במסגרת מיזם "משיבת נפש - רבניות בית הלל".

אכן מאתגר לגדל ילדה פיקחת, סקרנית ודעתנית כמו בתך...

שאלות והרגשות מסוג זה טבעי שהתעוררו במהלך תהליך ההתבגרות וגיבוש הזהות של מי שמתחנך בעולם הדתי וההתמודדות איתן מצריכה קשת של מחשבה, מענה ולימוד.

אך בגיל צעיר כמו בתך, בדרך כלל שאלות לא נובעות מהשדה הפילוסופי העמוק אלא מתחושה קיומית פשוטה. ממילא נראה לי שניסיון לתת הסברים או תשובות איננו הנושא, אלא גם המענה צריך להגיע מהשדה הקיומי.

נראה לי נכון שתשקיעו מחשבה כיצד להפוך את חווית השבת של בתכם המתוקה למשהו חי, שמח שמחכים לו כל השבוע. זה יכול להיות בשדר הפשוט שמספר כמה אתם אוהבים ושמחים בשבת, זה יכול להיות במנהג קבוע לספר בשלחן השבת סיפור מסקרן ומעניין, לחלק ממתק של שבת בזמן הדלקת נרות, לקנות בגדים שכיף ללבוש או כל רעיון אחר שמתאים לאופייה של בתך.

ציינת בשאלתך שבתך נמצאת על הרצף האוטיסטי. אחרי התייעצות עם אנשי מקצוע הבנתי שלעתים לילדים אוטיסטיים יש קושי בשבירת שגרה ומשהו ביום יום הקבוע מארגן ונותן להם שקט. כיוון שכך, לצד המחשבה כיצד השבת הופכת להיות יום מיוחד, כדאי לחשוב איך גם השגרה נכנסת לתוך מבנה היום: זמן הקימה והארוחות ובכלל קצב ההתנהלות משמרים בתוכם גם משהו משגרת השבוע.

בכל מקרה, אני מציעה לך לנסות כמה שפחות להתרגש ולהיבהל מההצהרות של בתך, ולהשקיע את הכוחות בחיות ובשמחה שיכולה להתלוות לחיים של קיום מצוות

מניסיון, שימת המוקד שם - יכולה להעניק ולהצמיח גם את החיים הדתיים שלך

בברכה

חנה

הרבנית חנה היא ראש בית המדרש במדרשת לינדנבאום ומשמשת בתפקיד רבנית בבית ספר פלך בירושלים.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן