התרמת כספים בבתי כנסת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/08/17 06:59 כג באב התשעז

שאלה

שלום הרב!

ידוע שישנם המון רבנים שעוזרים לעניים על מנת להתקיים ולאברכים הזקוקים לכסף על מנת ללמוד תורה ולהמשיך להתקיים.

האם נכון שלאחר שיעור תורה הרבה יסביר על חשיבות הדברים ויבקש תרומה מהציבור בבית כנסת בצורה הבאה? : הוא מצביע על איש איש בבית המדרש מול כולם וכל אחד אומר כמה כסף הוא תורם, האם זה נכון לעשות דבר כזה? ישנם אנשים שאין להם אך הם מרגישים בושה ובכל זאת תורמים. נתקלתי במנהג כזה במספר בתי מדרשות ובתי כנסת גם בשבת וגם בימי חול. מה ההלכה אומרת על מנהג התרמה שכזה?

תודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הדרך הזאת לא שונה בהרבה ממכירת עליות שנעשית בבתי כנסת רבים. גם במכירה פומבית כולם יודעים מה כל אחד מוכן לתרום.

שמעתי שיש חתונות בקהילות בחו"ל בהן קוראים בפני הקהל את סכום המתנה שתרם כל אחד לחתונה.

מסקנה: לכל קהילה יש דרכים משלה 'לעודד' תרומה.

ברור שצריך להיזהר מהלבנת פנים.

אם רוב הקהילה מקבל את הדרך הזאת, זה רצונם, אין הצדקה להתנגד לכך.

אם רוב הקהילה מתנגד - שיאמרו לרב לחדול מכך, או שלא ישתפו פעולה ולא יגידו כמה הם מתכוונים לתרום.

בכל מקרה, אם אתה מתנגד לכך - תצביע ברגליים ותמצא לך שיעורים אחרים.

אם רוב הקהל יתנגד ויצביע ברגליים - הרב יבין שדרכו לא רצויה ויבחר בדרכים אחרות.

והאמת והשלום אהבו