דיני ברכה על הדלקת נרות חנוכה

חדשות כיפה רבני בית הלל 13/12/17 09:10 כה בכסלו התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב,

בסניף בני עקיבא שלי יש אולם המשמש בשבת לתפילה ובאמצע השבוע לפעילויות חול כך שרוב הזמן אין עוסקים שם בדברי קדושה.

שאלתי היא:

האם מקום זה נקרא בית כנסת ולהלכה צריך לברך אם מדליקים בו נרות חנוכה או שאינו נקרא ולכן אין מברכים בו?

תודה!

תשובה

שלום רב

הדלקה בבית הכנסת היא תקנה כבר מתקופת הגאונים, ונחלקו ראשונים בטעמה. יש מהם שרואים בהדלקה זו הזדמנות לפרסום הנס ציבורי שחשוב המיוחד כיון שרוב רובם של האנשים הדליקו את הנרות בתוך הבית ולא על הפתח לכיוון רשות הרבים על כן לא היה ביטוי ציבורי לפרסום הנס. אחרים הדגישו את העובדה שבית הכנסת מהווה תחליף מסוים לבית המקדש ויה רצון להזכיר לקהל את מנורת המקדש שעמדה במרכז הנס בחנוכה.

גם על פי מנהג זה אין חובה להדליק בבית הכנסת אלא בזמן תפילה. ועל כן אם במהלך השבוע לא מתפללים בו אין סיבה להדליק שם נרות. אך כאשר מתפללים בו בשבת צריך להדליק בו בברכה בין מנחה לקבלת שבת ביום שישי, ולאחר תפילת ערבית במוצאי שבת. אמנם במקרה המתואר לא ברור שמקום זה יש בו דין בית הכנסת, אך כיון שראשונים רבים מבארים את התקנה כקשורה לפרסום הנס ולאו דווקא לבית הכנסת, נראה שצריך להדליק בסניף על אף שאין לו דין בית כנסת קבוע

כל טוב

התשובה התקבלה מהרב יוסף סלוטניק ממעלה גלבוע, רב מרבני בית הלל