בהיררכיה של מצוות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/10/17 21:06 ג בחשון התשעח

שאלה

אני מניח שלא לכל המצוות אותה רמת חשיבות. הייתי מבקש לדרג את הצום ביום הכיפורים, ממנהגי שנת האבל וכיבוד אב ואם לפי דרגת חשיבותם.

כמו כן אבקש לדעת האם כיבוד סבא וסבתא דינם כדין כיבוד אב ואם?

תשובה

שלום וברכה

באופן עקרוני, יש התנגות בחז"ל לכל פעולה המבקשת לקבוע היררכיה של מצוות, כגון "...כך לא גילה הקדוש ברוך הוא מתן שכרן של מצוות חוץ משתי מצוות החמורה שבחמורות והקלה שבקלות. החמורה שבחמורות, כיבוד אב ואם, ומתן שכרה אריכות ימים, שנא' כבד את אביך ואת אמך וגו', והקלה שבקלות, שילוח הקן, ומתן שכרה אריכות ימים, שנא' שלח תשלח את האם וגו', הוי כי יקרא קן צפור לפניך".

אנחנו אפוא לא עוסקים בהיררכיה תיאולוגית.

ברם, מבחינה מעשית, בשל העובדה שלעתים יש התנגשות בין מצוות, יש צורך לקבוע מה לעשות ואיזו מצווה להעדיף באופן מעשי. כאן ברור שצום יום הכיפורים קודם לכל, כי הוא מצווה שיש בה כרת, וכיבוד אב ואם קודמים למנהגי אבלות. כאמור, הקדימות הזו היא קדימות מעשית, אך לא היררכית עקרונית.

כל טוב