אפשרי לדעת לאן הולך האדם שהוא לא צדיק אבל מנסה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 08/08/17 21:25 טז באב התשעז

שאלה

אפשרי לאדם לקיים מצוות "קטנות" ולזכות לא להכנס לגיהנום אני ממש לא מבין איך זה הולך מבחינת הראיה שלי כלפי אנשים אני רואה על פי התנהגותם שהם ילכו לגיהנום תסביר לי

תשובה

שלום

כפי שכותב הרמב"ם בהל' תשובה (פרק ג') אין לנו שום יכולת למדוד את גודלו של מעשה ואת איכות המצווה או העבירה שנעשית על ידי אדם מסויים -

"אדם שעונותיו מרובין על זכיותיו מיד הוא מת ברשעו שנאמר על רוב עונך. וכן מדינה שעונותיה מרובין מיד היא אובדת שנאמר זעקת סדום ועמורה כי רבה וגו'. וכן כל העולם כולו אם היו עונותיהם מרובין מזכיותיהן מיד הן נשחתין שנאמר וירא ה' כי רבה רעת האדם. ושקול זה אינו לפי מנין הזכיות והעונות אלא לפי גודלם. יש זכות שהיא כנגד כמה עונות שנאמר יען נמצא בו דבר טוב. ויש עון שהוא כנגד כמה זכיות שנאמר וחוטא אחד יאבד טובה הרבה. ואין שוקלין אלא בדעתו של אל דעות והוא היודע היאך עורכין הזכיות כנגד העונות:"

וכן בחובות הלבבות (שער יחוד המעשה, פרק ה').

לכן אין לנו יכולת לדעת מי מבני האדם יקבל איזה שכר או עונש לאחר מותו.