אוכל שבושל עי גוי

חדשות כיפה רבני כושרות 18/02/18 21:07 ג באדר התשעח

שאלה

אני ספרדייה- עדות המזרח, עושה השנה שנת שירות וגרה בדירה עם עוד שלוש בנות נוספות כאשר אחת מהן גויה נוצריה (אבא שלה יהודי ואמא שלה גויה)

אנחנו שותפות יחד בכל האוכל (מקבלות כסף לכולן יחד עבור האוכל) ומידי פעם יוצא לבחורה הגויה לבשל.

הבישול עצמו נעשה על גבי כירה חשמלית (ללא אש דולקת אלא חום מחשמל)

עד עכשיו מה שעשיתי בכדי שאוכל לאכול זה או להוסיף תבלינים/חומרים או להוריד לרגע מהאש ולהחזיר.

מכיוון שאני הדתיה היחידה בדירה, אני היחידה שמקפידה על לא לאכול ממה שהיא מבשלת.

לא נעים לי להגיד לה שאסור לי לאכול מהאוכל שלה / לספר לשאר הבנות- אני יודעת שזה יגרום לסכסוכים קשים ולכן מעדיפה או לבצע תהליכים שיתירו את האכילה או לא לאכול.

1. האם דרך הפעולה שלי כלפי התבשילים נכונה? מה עלי לעשות בכדי שאוכל לאכול מהאוכל שהיא מבשלת?

2. אחרי שהאוכל כבר מוכן ולא ביצעתי פעולה כל שהיא במהלך הבישול, אני יכולה לבצע משהו בכדי להתיר את האוכל?

3. מה הדין לגבי בישול/אפיה בתנור? מה עלי לעשות?

4. מה הדין לגבי דברים שאינם מבושלים כדוגמאת קפה?

5. האם הכלים שבהם השתמשה לצורך הבישול, נאבקים, במידה ולא הייתה התערבות בבישול?

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

1. כדי שתוכלי לאכול ממאכלים שחברתך מבשלת, עלייך לעשות שותפות בפעולת הבישול, או על ידי ערבוב המאכל, או על ידי הסרתו והחזרתו לאש. פעולה זו חייבת להעשות לפני תום השליש הראשון של הבישול, או לכל היותר עד חצי הבישול. כמו כן יש להקפיד שחברתך הגויה לא תעשה פעולה דומה אחרייך עד לשלב בישול זה.

הוספת תבלין למאכל אינה מועילה לפתור את הבעיה.

אפשרות נוספת - שאת תדליקי את הכירה רק לאחר שהמאכל כבר מונח עליה, ותדאגי לכך שהיא לא תערבב עד שיעבור שליש הבישול.

אם אינך רוצה לפגוע, את יכולה לשקול לומר לכל החברות שלדתיים יש הלכה שהם צריכים להדליק בעצמם את האש, וכך תקפידו תמיד שאת תדליקי לאחר שהם יניחו כבר את המאכל על הכירה.

2. ההלכה אינה נותנת פתרון למקרה שהמאכל כבר התבשל. ומשעה שהמאכל עבר את שליש הבישול אין אפשרות לתקנו.

לתועלת הענין אזכיר שבישולי גויים אינם אסורים בשני מקרים: א. כאשר המאכל נאכל גם בלא בישול (לדוגמא- כאשר מבשלים לפתן מתפוחים שהיה אפשר לאוכלם ממילא). ב. כאשר המאכל אינו חשוב ו'אינו עולה על שולחן מלכים' (הכוונה שכל מאכל שלא היו מגישים כמותו בחתונות, מסעדות וכדומה - אין בו איבור בישולי גויים).

3. באפיה בתנור - הפתרון הוא או שתדליקי לאחר הכנסת המאכל, או שתכבי ותדליקי לפני שיגיע לשליש בישול, או שתוציאי את התבנית ותחזירי אותה לפני שתגיע לשליש בישול.

4.בקפה ובמשקאות חמים אין איסור בישולי גויים, ולכן חברתך יכולה להכין לך.

5. כלים שבישלו בהם בישולי גויים - אסור להשתמש בהם בלא הגעלה. לכן אם יש כלים כאלו אסור לפני הבישול עלייך לחמם אותם על הכירה בחום הכי גבוה כ15 דקות. אולם אם חברתך היהודיה הכינה בלא להכשיר אותם - בדיעבד המאכל אינו נאסר.

יש לתת את הדעת גם על כלים שערבבו בהם את המאכל האסור בסיר. אותם יש להגעיל לאחר שלא השתמשו בהם 24 שעות בקומקום רותח.

כפי שאת מבינה מדובר בהתנהלות מסובכת ביותר, איני מכיר את המציאות אך לפעמים כדאי לשקול שוב לפתוח את הנושא מול כולם יחד, להסביר שאין כאן שום דבר אישי ואת פשוט משתדלת להקפיד על ההלכה ומבקשת שיתחשבו בך, יש הרבה גויים שעובדים בעסקים יהודים ומקבלים זאת בהבנה. לעומת זאת הסתרה לעיתים מובילה לאי נעימות ומתחים גדולים יותר כאשר תאלצי שלא לאכול ממה שחברתך הכינה והיא תיקח זאת באופן אישי.

עשי כחוכמתך. בהצלחה