חדשות כיפה

סדר סימני ראש השנה

רוביא, כרתי, סילקא - מתבלבלים? המדריך השלם לסימני החג עם תוספת מתכונים מומלצים. שנה טובה.

Ayala Moriel-cc-by

צילום: Ayala Moriel-cc-byAyala Moriel-cc-by

מידי שנה, לקראת ראש השנה, המטבח מתמלא בריחות מתוקים, והמקרר בקופסאות שבתוכן ה"סימנים" לשנה החדשה. "סדר ליל ראש השנה", שמתנהל לאחר הקידוש וברכת המוציא, משתנה מבית לבית ומעדה לעדה. יש הנוהגים לטבול תפוח בדבש, ובכך מסיימים את הסדר, ויש העורכים שולחן ובו שפע של מאכלים, ריחות, צבעים וטעמים.


המשותף ל"סימנים" הוא הרמז שהם מבטאים בטעמם או בשמם. רמז לשנה טובה יותר ומתוקה יותר. רמז לשאיפה שלנו לְהתעלוּת, ולַתקווה שאנו נושאים לשנת שלום ונחת. רמז הבא לידי ביטוי באמירת ה"יהי רצון" הנסמכת לאכילת כל אחד ואחד מן ה"סימנים".

תמר

"יהי רצון מלפניך ה אלו-הינו ואלוקי אבותינו שייתמו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."

ומברכים: ברוך אתה ה אלו-הינו מלך העולם בורא פרי העץ.

לתבל בדבש ומלח (צילום: pizzodisevo-cc-by-sa)

רוביא (לוביה) – מין שעועית צרה ומוארכת

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו ותלבבנו."

ומברכים: ברוך אתה ה אלו-הינו מלך העולם בורא פרי האדמה.


מתכון: רוביא מוזהבת בבצל ודבש

מטגנים במעט שמן בסיר עמוק ראש בצל קצוץ, עד להזהבה. מוסיפים את הרוביא הנקייה, מתבלים בכף דבש ובמלח (כדאי להוסיף גם מעט כרכום וכמון), מוסיפים מים (לרוביא יבשה יש צורך בהרבה מים), מביאים לרתיחה ומבשלים הרבה זמן על אש נמוכה עד לייבוש המים והזהבת התבשיל.


כרתי
(כרישה, לוף)

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שייכרתו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."


מתכון: קציצות כרתי

לחתוך את הגלדים (נגד כיוון הסיבים) לחתיכות באורך 3-4 ס"מ, להכניס לסיר עם מים, להביא לרתיחה ולבשל כ – 5 דקות. לסנן ולצנן (בַּמסננת).

כאשר הירק מתקרר, לסחוט אותו בידיים ולטחון במעבד מזון או במטחנת בשר. להוסיף ביצה, פירורי לחם, מלח ופלפל שחור וכן תפוח אדמה מבושל ומעוך. ליצור קציצות ולטגן על אש בינונית עד להשחמה.


סילקא – עלים של סלק

"יהי רצון…שיסתלקו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו."


מתכון: קציצות סילקא

6-8 עלים. לשטוף ולבשל במים עם כף מלח, לסנן ולטחון היטב עם 2 פרוסות לחם רטובות וסחוטות. לתבל בשום כתוש, כמון ופפריקה ולהוסיף 3 ביצים. ליצור קציצות קטנות ולטגן.

אפשר גם בתוך קציצות(צילום: Ayala Moriel-cc-by)

קרא (מין דלעת)

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שתקרע רוע גזר דיננו, ויקראו לפניך זכויותינו."


מתכון: גלגלי דלעת בבצק עלים

את הדלעת מאדים על אש נמוכה מאוד בסיר, עד שכל הנוזלים מתאדים (מידי פעם מועכים את הדלעת עד למיצוי הנוזלים שבתוכה), ומצננים היטב.

ממש לפני ההכנה מוסיפים לדלעת סוכר ומעט קינמון (אם התערובת עומדת היא מתחילה להפריש שוב נוזלים וזה מפריע להכנה).

פורשים ומרדדים בצק עלים, מורחים במחית הדלעת, מגלגלים לרולדה ופורסים "חלזונות" בעובי של כ 2-3 ס"מ. מעמידים בתבנית ואופים לאט בחום של 170-180 מעלות. אפשר לבזוק לסיום אבקת סוכר, או לחמם לפני ההגשה במחבת שבו סירופ סוכר (סוכר מומס במים).


רימון

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה מלאים מצוות כרימון."


טיפ: איך פותחים רימון מהר ובלי לכלוך?

מסתכלים אם אין חור שמעיד על חדירת תולעת. בעזרת סכין חדה מורידים את הכתר עם עוד כסנטימטר מראש הפרי. מסמנים על הפרי פלחים (כמו על קליפת תפוז), עד למרחק של כ-2 ס"מ מהעוקץ. לפתוח במשיכה את הפלחים (מתקבלת מעין צורה של פרח) ולבדוק אם אין סימני נוכחות של תולעים. להניח קערה רחבה בכיור, לחבוט על גב הפלחים בעזרת ידית כבדה של סכין או כף כבדה, והגרגרים ייפלו לתוך הקערה במהירות ובקלות.


תפוח בדבש

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שתתחדש (או שתחדש) עלינו שנה טובה ומתוקה."

טובלים בדבש ו… שמחה עצומה.


ראש של דג (או כבש)

"יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה לראש ולא לזנב."

ומברכים: ברוך אתה ה אלו-הינו מלך העולם שהכל נהיה בדברו.

ולמי שנשאר מקום – עכשיו הזמן לסעודה עצמה.


שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה!

יש לכם סימנים נוספים, או מתכון מעניין? כתבו לנו בתגובות

לקריאה נוספת
עוד אין תגובות, היו הראשונים להגיב!
    תגובה חדשה

    האימייל לא יוצג באתר.

    המשך באמצעות

    שכחתי סיסמה
    אין לך שם משתמש באתר? צור חשבון

    יצירת חשבון חדש

    אני מאשר את תנאי השימוש באתר

    שכחת את הסיסמה? לא נורא!

    הכנס את כתובת המייל שלך ונשלח לך קישור ליצירת סיסמה חדשה