33 יום לפינוי עמונה: הועדה שתכין את הצעת החוק לקריאה ראשונה התכנסה

לא רק היועץ המשפטי לממשלה: היועץ המשפטי של הכנסת טוען כי יש מורכבויות רבות בחוק וכי הוא עלול להתפרש כסיפוח שטחים בפועל

חדשות כיפה אביטל טרקיאלטאוב 22/11/16 12:43 כא בחשון התשעז

33 יום לפינוי עמונה: הועדה שתכין את הצעת החוק לקריאה ראשונה התכנסה
דוברות הכנסת, צילום: דוברות הכנסת

הבוקר התכנסה הוועדה המיוחדת שתכין את חוק ההסדרה לקריאה ראשונה במליאת הכנסת. עמונה מיועדת לפינוי בעוד 33 יום ורק אתמול נקבע הרכב הוועדה שתדון בחוק.

בדיון הועדה הבוקר אמר היועץ המשפטי של הכנסת, עו"ד איל ינון, כי "חוק ההסדרה עלול להתפרש כסיפוח שטחים דה פקטו ולא בטוח שיהיה לו תוקף". ינון טען כי על אף שיוזמי הצעת החוק טוענים אחרת, ההצעה מאיימת על החוק הבינלאומי, עוד אמר גם כי לכנסת אין בהכרח סמכות לחוקק חוקים הנוגעים לשטחי יהודה ושומרון ומשפיעים על האוכלוסייה הפלשתינית באיזור. "העיקרון לפיו אי אפשר להטיל מגבלות ואיסורים על אנשים שאין להם זכות בחירה בפרלמנט הוא עקרון יסודי דמוקרטי שההצעות חותרות תחתיו ויש לתת עליו את הדעת. זו עליית מדרגה בתחומי החקיקה".

ינון טען כי העובדה שהחוק מתייחס רק ליישובים שנבנו בעידוד המדינה היא מסוכנת להתיישבות. "הטענה שהמדינה שלחה אנשים לשם היא חרב פיפיות שעלולה לחתור תחת מפעל ההתיישבות. בבג"ץ בית אל התקבלה הטענה שהתיישבות היא צורך צבאי. בג"ץ אלון מורה נתן לגיטימציה משפטית גם במישור הבינלאומי לקיומן של התנחלויות באיו"ש בתנאים מסוימים, והתנאי העיקרי - שאותם יישובים לא יוקמו על קרקע פרטית. עכשיו יש לנו ערעור של הקונסטרוקציה הזו. נכון לעכשיו יש קשיים מורכבים בהסדר המוצע. יש פה פגיעה בשוויון כשמדובר בהסדר שלא אמור לחול על פלסטינים שהקימו בתים על קרקעות של יהודים בשטחים".

ינון אמר כי החלה רטרואקטיבית של החוק, כך שהוא יהווה פתרון גם ליישוב עמונה, היא בעייתית במיוחד "מהלך מהסוג הזה חריג בשיטת המשפט שלנו והדוגמאות שמביאים אינן מתאימות למקרה שלנו".

הפורום המשפטי למען ישראל בדיוני הוועדה הדנה בחוק ההסדרה :״חוק ההסדרה הוא חוק ההשוואה החוק לא מפקיע קרקע אלא משווה את הזכויות על קרקע שאינה מוסדרת בין מה שנהוג בישראל לבין אזרחי ישראל תושבי יו"ש״.

עו״ד יוסי פוקס שדיבר בוועדה בשם הפורום: ״על פי הצעת החוק מתן הזכויות בקרקע הוא זמני עד להשגת הסדר קבע. הפקעה כהגדרתה הרגילה, איננה זמנית ולכן אין מדובר בהפקעה רגילה ביו"ש שמותנית בצרכים ביטחוניים.שנית, הפקעה אמורה להיות מאדם שהוכחה בעלותו על הקרקע. בסוגיית עמונה בסופו של דבר, אין מי שהוכיח את בעלותו הפרטנית בבית המשפט בהתאם לדיני הראיות . לכן אם אין בעלים מוכר, גם אין הפקעה בהגדרתה הרגילה. שלישית, לא יכולה להיות בעמונה מציאות של הפקעה כי גם אם יימצאו הבעלים הפרטיים- לא יתאפשר לפלשתינים גישה לקרקע מנימוקים בטחוניים".

עו״ד פוקס סיכם: ״הרס עמונה מביא תועלת אך ורק לארגוני השמאל הקיצוני שרתמו את הפלשתינים להגשת עתירות״.

אתמול הצביעה ועדת הכנסת בעד הקמת ועדה מיוחדת שתדון בחוק ההסדרה, ההחלטה עברה ברוב של 11 תומכים וחמישה מתנגדים. הועדה תדון בכל שלושת הצעות החוק הנוגעות להסדרת ההתיישבות ביהודה ושומרון, כהצעת חוק אחת.

בהצבעה נקבע כי ח"כ ניסן סלומינסקי יהיה יו"ר הועדה ויהיו בה 16 חברים, כמחצית מועדת חוץ וביטחון וכמחצית מועדת חוקה. בין ח"כ שישתתפו בוועדה יהיו ח"כ יואב קיש, אמיר אוחנה, בצלאל סמוטריץ', רויטל סויד, יעל גרמן, נורית קורן, טלי פלוסקוב, מיכאל מלכיאלי ועוד.