'אבי החיילים הבודדים': "העיקר שיש דגל ישראל בכניסה לבית"

במעמד ראש הממשלה, נשיא המדינה, שר החינוך ועוד, קיבלו תשעת הנבחרים את פרס ישראל במחקרים השונים ובמפעלי חיים. בין הזוכים מנכ"ל עמותת 'אלעד' דוד בארי ואבי החיילים הבודדים צביקה לוי

חדשות כיפה 02/05/17 22:27 ו באייר התשעז

'אבי החיילים הבודדים': "העיקר שיש דגל ישראל בכניסה לבית"
שלומי אמסלם, צילום: שלומי אמסלם

לכבוד יום העצמאות ה-69 למדינת ישראל, התקיים הערב (שלישי) טקס הענקת פרסי ישראל לשנת תשע"ז. הזוכים המאושרים קיבלו את הכבוד על חלקם הגדול בתחומי המחקר השונים בתחומי החינוך, ההנדסה, המשפטים ועוד.

הטקס התקיים במעמד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין, נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, שר החינוך נפתלי בנט, ראש העיר ירושלים ניר ברקת ועוד.

השר בנט ברך את הזוכים ואמר: "מדינת ישראל חייבת להיות אור לגויים ביזמות. הסתכלו מסביבכם, בכל מקום יש תיקון המחכה לכם. בכל מקום יש עוולה המחכה רק לכם. בכל פינת רחוב יש יוזמה שרק אתם יכולים ליזום. כשר החינוך של מדינת ישראל, אני אומר לכם: יש ציון אחד בתעודה שלא קיים, אבל דווקא הוא יגרום לכם להצליח בחייכם, תהיו יזמים. קומו, עשו מעשה".

זוכה פרס מפעל חיים דוד בארי, שבמסגרת עמותת אלעד הפך את עיר דוד לאתר מורשת ותיירות מבוקש, אמר בעקבות זכייתו כי "היה לי ברור שאני מחפש חיים עם משמעות. בהחלט הרגשתי שיש לי תפקיד במקום הזה, אז מימשתי אותו. מה שמניע אותי זו תחושת השליחות". לדבריו, "לשוב לעיר דוד, לגלות את ההיסטוריה שלה, לזכות לפתח את זה ולפתוח את זה לקהל הרחב, זו בהחלט שליחות. אתה מרגיש בן לשושלת עתיקה".

 

(צילום: שלומי אמסלם)

 

חתן פרס מפעל חיים השני, צביקה לוי, שזכה לכינוי "אבי החיילים הבודדים", סיפר בדמעות ובהתרגשות על תחילת דרכו בתחום ליווי חיילים בודדים והתייחס גם למחלת ניוון השרירים ממנה הוא סובל. "ניצחתי את הכול. יש לי קול, אני מדבר ואני נוסע עם האוטו לפגוש חיילים. לא מתבייש במצב שאני חי בו. העיקר שיש דגל ישראל בכניסה לבית. עם ישראל חי".

רשימת הזוכים המלאה ונימוקי ועדת הפרס:

חקר ההנדסה: פרופ' אורי שקד, מבכירי המדענים בעולם בתחום הבקרה התיאורטית. השיטות שפרופ' שקד פיתח נמצאות כיום בשימוש נרחב בכל מגוון התעשיות, כולל בתעשייה הביטחונית הישראלית. לפרופ' שקד תרומה משמעותית גם בהרחבת החינוך המדעי-טכנולוגי בארץ והיה ממובילי המהלך להקמת המכללות האקדמיות להנדסה שתרמו להנגשת החינוך האקדמי לאוכלוסיות רבות.

חקר החינוך: פרופ' מלכה מרגלית, חוקרת בעלת שם בינלאומי מוביל בתחום החינוך המיוחד וחקר ליקויי הלמידה. מחקריה הטביעו חותם משמעותי על פיתוח החינוך המיוחד בישראל לאורך השנים. מחקריה מוכיחים, כיצד תקווה משרה הישגים גבוהים אצל תלמידים, וכיצד שיפור כח הרצון המנטלי מהווה כלי לחולל שינוי אישי מרחיק לכת.  לפעילותה של פרופ' מרגלית נודעה השפעה רבה על החינוך המותאם לצרכים אינדיבידואלים והחינוך לבעלי מוגבלויות שונות.   

 חקר מחשבת ישראל: פרופ' יהודה ליבס, הוא חוקר מבריק ומוביל בחקר הספרות המיסטית היהודית לדורותיה. תרומותיו הסגוליות של פרופ' ליבס בתחום ספר הזוהר והשבתאות שינו את מפת המחקר באופן מכריע. פרופ' יהודה ליבס העמיד דור חדש של חוקרים שאותם ואת מחקריהם הוא מלווה במסירות רבה.

 חקר המוסיקה: פרופ' אריה ורדי, מוסיקאי ופדגוג דגול, שתרם רבות לקידומה של תרבות המוסיקה הקלאסית בישראל, ולקידומם של המוסיקה הישראלית והמוסיקאים הישראלים ברחבי העולם. פרופ' ורדי הנגיש המוסיקה הקלאסית לקהלים רחבים ביותר באמצעות קונצרטים מוסברים  ותכניות טלביזיה רבות וחדשניות. הוא הקים דורות של פסנתרנים הנמצאים כיום בצמרת העולמית, ובכך השפיע השפעה מכרעת על עיצוב דמותה העכשווית של תרבות המוסיקה הקלאסית בעולם.

 חקר מדעי החיים: פרופ' יוסי ירדן, נמנה עם החשובים שבחוקרי הסרטן בעולם. פרופ' ורדי התמקד במחקריו בזיהויים של קולטנים של גורמי גידול האחראים לוויסות תהליכי חיים מרכזיים בתא, הבנת דרך פעולתם, וגילוי השיבושים החלים בהם, התורמים להתפתחות התהליך הסרטני. על בסיס תגליותיו פותחה שורת תרופות אנטי-סרטניות, שחלקן כבר מצוי בשימוש נרחב. עבודתו של פרופ' ירדן הינה מופת של מחקר ביולוגי חלוצי, שתוצאותיו מיושמות ליד מיטת החולה.  

 חקר המשפטים: פרופ' נילי כהן, היא מנהיגה אקדמית שנבחרה בגין הישגיה להיות נשיאת האקדמיה הישראלית הלאומית למדעים ויש לה קול חשוב במאבק על דמותו של המחקר המשפטי והאקדמי בחברה הישראלית.

 תחום הספורט ותרבות הגוף: גב' אגנס (אגי) קלטי בת ה- 96, זוכת 10 מדליות אולימפיות בהתעמלות מכשירים. היא נחשבת אחת המתעמלות הגדולות בהיסטוריה של ענף התעמלות המכשירים. הגב' אגנס אימנה מתעמלים והדריכה דורות של מאמנים, אלופים לאורך השנים. החינוך לספורט והנחלתו לדור הצעיר היה אחד הערכים החשובים עבור אגנס קלטי, והיא הציבה רף גבוה במיוחד למורים העתידיים לחינוך גופני כיסוד בהקניית הרגלים נכונים בתחומים שונים לדורות הבאים.

 מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה: מר דוד בארי שיזם, הקים, הוביל ומוביל את העשייה המבורכת שהפכה את עיר דוד לאתר מורשת, חינוך ותיירות לאומי ובינלאומי מן המעלה הראשונה. על תרומתו למדינה בכינון מפעל היחיד שלו שהיה למפעל לאומי – עיר דוד, ניתן לו פרס במלאות חמישים שנה לאיחוד העיר.

 מפעל חיים – תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה: מר צביקה לוי, שתרם תרומה מכרעת למדינה בהתגייסות למען חיילי צה"ל הבודדים. זה עשרות בשנים שהוא עושה למען מאות ואלפי החיילים מחוסרי האמצעים ומטפל במסירות ראויה לשבח במשפחות שכולות. מדובר במפעל חיים של אדם אחד, שהייתה לפעילות של תנועה שלמה.