הרב אריאל: "בת שמצהירה שהיא שומרת שבת אין לחקור אחריה יותר"

האם את שומרת נגיעה? האם לאמא יש כיסוי ראש? ומהי ברכת לבנה? בארגון חותם מאשימים כי החקירות של בנות על דתיות מנוגדות לכאורה לחוק. דובר צה"ל: "הטענות שקריות"

חדשות כיפה חדשות כיפה 28/06/17 18:49 ד בתמוז התשעז

הרב אריאל: "בת שמצהירה שהיא שומרת שבת אין לחקור אחריה יותר"
הרב יעקב אריאל, צילום: גילי צרפתי

ארגון חותם מתריע היום מתופעה חמורה ההולכת ומתגברת בתקופה האחרונה, בנושא גיוס בנות לצה"ל. בחותם טוענים כי בנות רבות שהצהירו הצהרת דת, בבתי הדין הרבניים כיון שמעוניינות לתרום במסגרת השירות הלאומי, עוברות חקירות שונות, וכן מוזמנות לראיון הבודק את רמתן הדתית, ונסיונות שכנוע לזנוח את ההתנדבות לשירות הלאומי, כדי להתגייס לצבא.

 בראיונות נשאלות הבנות שאלות אישיות על חייהם ועל חיי משפחתם תוך פגיעה בפרטיות.  בחותם אומרים כי מדובר בניסיונות של שיטת "מצליח" לצורך הגדלת אחוז המתגייסות בקרב בנות הציבור הדתי.

 בחותם הצטברו עשרות עדויות של בנות אולפנה מכל הארץ, שנקראו לראיונות אשר נקראים "ראיון מצהירת דת" בהם נשאלות הבנות  שאלות שונות מעולם היהדות, חלקם מכשילות, וזאת בעוד שעל פי החוק מצהירות הבנות על היותם שומרות כשרות ושבת בלבד, והחוק אינו מחייבם להיות בקיאות ולעמוד במבחן על תרי"ג המצוות.

נשיא חותם ורב העיר רמת גן אומר כי שמירת שבת לבדה מספיקה כדי להצהיר הצהרת דתיות על פי ההלכה ואין לחקור את הבנות שמצהירות על כך: "לפי ההלכה כל בת שומרת שבת נחשבת כבת דתית ואם היא מצהירה שהיא לא יכול הלשלרת צריך לסמוך על הצהרתה ואין צורך בחקירות נוספות. לפי ההלכה שמירת שבת היא הקו האדום". 

https://youtu.be/VaSR_6XGx3k

 

מ' בת אולפנה מפתח תקווה, שהצהירה בפני בית דין רבני על היותה שומרת כשרות, ושבת - קיבלה בדואר "צו התייצבות לראיון מצהירת דת", בראיון נשאלה מ' לדבריה שאלה מכשילה "מהי ברכת הלבנה, מתי אומרים אותה, מה הנוסח שלה?" – מ' מספרת שמדובר במצווה שנשים אינן בקיאות בה ושהיא הרגישה שמישהו מנסה להכשיל אותה. בנוסף נשאלה מ' "מהן המצוות של האישה אשר עליהן נפטרת בלידתה" – שאלה ממש לא ברורה לדבריה.

 

את מתלבשת בצניעות?

 

בנוסף נשאלה מ' האם אמה הולכת עם כיסוי ראש, והאם אביה הולך עם כיפה "ואם לא הייתי הולכת עם כיסוי ראש? אז אנחנו לא דתיים?" שואלת אמא של מ' שהינה אישה דתייה עם כיסוי ראש "ישנו ציבור דתי גדול שלא מקפיד על כיסוי ראש, בנותיו לא יזכו יותר לעשות שרות לאומי?, ישנה הרגשה שצה"ל פתח דתומטר שלו, ונכנס לחיים הפרטיים של האנשים שלא לצורך" הוסיפה.

 

בת נוספת ע' שחזרה בתשובה עם משפחתה לפני כ-6 שנים, נשאלה מדוע למדה בתיכון חילוני. משענתה כי התהליך היה איטי ורצתה לסיים את הבגרויות באותו תיכון בו התחילה, החלו להמטיר עליה מטר קושיות. "הם התחילו לשאול אותי מלא שאלות, איך את יודעת שיצאה שבת?, כשאת קמה מה את מברכת?, מה מברכים אחרי השירותים?, מה מברכים על לחם?, מה פרשת שבוע?, ואיזה כשרות אני אוכלת?, את מתלבשת בצניעות? איזה תפילות את מתפללת?, האם הולכת לבית כנסת?, האם את שומרת נגיעה?"  סיפרה ע'.

 

"מעל הכל בלטה השאלה 'למה את לא רוצה להתגייס?', ואז המראיינת התחילה לנסות לשכנע אותי להתגייס והסבירה לי שיש תפקידים שלא מחייבים שמירות או שאר בעיות הלכתיות ויכולים כן התאים לבת דתייה. המראיינת הייתה תוקפנית, והיה חשוב לה להדגיש כל הזמן שעדיין אין לי פטור ושהיא תחליט על פי הראיון, הראיון הלחיץ אותי מאד, שאם לא אענה נכון ילך לי הפטור, יצאתי משם בוכה" הוסיפה ע'.

 

בארגון 'חותם' מדגישים כי עצם הזימון לראיון שכזה לכאורה אינו חוקי כלל. באתר הפרקליטות הצבאית נכתב כי "הפטור הינו פטור סטטוטורי אוטומטי, הקם למלש"בית אשר הצהירה בכתב בפני שופט או דיין בבית דין רבני כי: טעמים שבהכרה דתית מונעים אותה מלשרת בשירות ביטחון" - מה שאומר כי אין בסמכות לשכת הגיוס לפסול הצהרה שניתנה בפני גוף שיפוטי.

 

בנוסף אומרים בחותם, שלשכות הגיוס מתיימרות להגדיר מי דתי ומי לא על פי אמות מידה מוזרות ותמוהות. קשה להבין כיצד הצבא לקח על עצמו את תפקיד 'משמרת הצניעות' בו הוא מוכיח את הבנות על כך שהוריהם לא הולכים בצניעות או ללא כיסוי ראש.

 

במכתב אותו שלח עו"ד משה פולסקי מטעם חותם אל סא"ל‏ מישל ‏מלמד מפקד‏ לשכת ‏גיוס ‏תל ‏השומר נכתב כי על פני הדברים נראה כי הנפקת צווי ההתייצבות נעשית בחוסר סמכות, מבלי כל עיגון חוקי, וזאת בחריגה מעקרונות המשפט המנהלי. "עוד נראה כי הדבר אף עולה לכדי פגיעה במיועדות לשירות ביטחון תוך החשדתן ללא כל סיבה הנראית לעין של אלו הנדרשות להתייצב בלשכת הגיוס לשם קיום ראיון מצהירת דת, ככאלה המבקשות להגיש תצהיר כוזב וזאת מבלי שלפוקד כל סמכות להורות על קיום ראיון ו/או מבחן מעין זה".

 

"בהעדר כל הצדקה ו/או הסמכה בחוק להוצאות צווים מעין אלה אבקשך להורות על הפסקת הנפקתם של צווי ההתייצבות לשם קיום "ראיון מצהירת דת" וכן להורות על ביטול זימונן לראיון של אלו שכבר קיבלו צווים אלו" – דורש פולסקי ממפקד לשכת הגיוס. בימים אלו מסיעים משפטית בחותם לבנות רבות שהוזמנו לראיונות מסוג זה.

לאחרונה ערך הארגון כנס להורים ומחנכים בגולה בפ"ת בו הסבירו את דרכי ההתמודדות עם התופעה, בכנס המליצו בחותם לפנות לסיוע משפטי בארגון בטרם הולכות הבנות לראיונות, בנוסף ממליצים בארגון שלא להתייצב לראיון, אלא להגיש קבילה בנושא, ולהיעזר בסיוע המשפטי של הארגון.

בנאמני תורה ועבודה התייחסו לטענות חותם ואמרו כי אמנם "לפי החוק, כל בת המנהלת אורח חיים דתי זכאית לקבל פטור מצה"ל", אך "מנגד, הצבא מתמודד עם תופעה של הצהרות כוזבות על ידי צעירות שאינן מקיימות אורח חיים דתי ומתחזות לדתיות בכדי להשתמט משירות צבאי. על כן, לגיטימי להזמין בנות לראיון ולא ״לחלק״ את הפטור משירות צבאי באופן אוטומטי וללא בירור".

לדבריהם, "הסגנון שבו בוחר ארגון חותם להתמודד עם הנושא, אינו מקרב בין הציבור הדתי לצבא ששומר עליו אלא יוצר במכוון חיץ דמיוני ונועד לייצר את האשליה השגויה, שנערות דתיות מתקשות לקבל פטור על רקע דתי". לטענת אנשי התנועה, "הדבר מצטרף לפעולות רבות נוספות הנעשות במטרה להשחיר את הצבא ולייצר מציאות חלופית והזויה לפיה הצבא מתנכל לדתיים. מי שחפץ בחיזוקו של צבא העם חייב לפעול על מנת להוקיע גישה שלילית זו".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "מדובר בניסיון נוסף של ארגון חותם לפגוע בצה״ל. כל ניסיון של הארגון להציג טענות שקריות בדבר הליך גיוס בנות דתיות הוא חמור וראוי לגנאי. מועמדות לשירות ביטחון אשר למדו במסגרת חינוך ממלכתי-דתי או חרדי ומקיימות אורח חיים דתי, אינן נדרשות להגיע ללשכת הגיוס לראיון. במקרים חריגים בהם קיים סיכוי סביר לאי אמינות התצהיר, נשלח זימון לראיון על מנת למנוע ניצול לרעה של החוק, אשר מאפשר פטור משירות".