הצעת חוק ממשלתית: בתי הדין ייתנו מענה לנשים עגונות גם אם אינן אזרחיות ישראל

הצעת חוק תקדימית תתיר לבתי הדין הרבניים לדון בתביעות לגט גם כאשר שני בני הזוג אינם אזרחי ישראל. התנאים: הזוג ניסה להתגרש אך ללא הצלחה בבית המשפט המקומי במקום מגוריהם, ובן או בת הזוג שמעגנים ישהו בישראל. הצעת החוק קודמה לבקשתם של רבני אירופה

חדשות כיפה חדשות כיפה 22/10/17 15:52 ב בחשון התשעח

הצעת חוק ממשלתית: בתי הדין ייתנו מענה לנשים עגונות גם אם אינן אזרחיות ישראל
בתי הדין הרבניים, צילום: פלאש 90. יוסי זמיר

לראשונה מדינת ישראל תיתן מענה לנשים עגונות בכל תפוצות העולם היהודי וכן לגברים הנמצאים במצב דומה - גם אם אינם אזרחי ישראל. היום הופץ תזכיר חוק ממשלתי המקנה סמכות בינלאומית לבתי הדין הרבניים במקרי עגינות.

בשורה נוספת ניתנת גם לנשים וגברים יהודיים, רובם עולי חבר העמים, שהקשר עם בן זוגם בחו"ל אבד ועד היום לא ניתן היה להתיר את נישואיהם. כעת התיקון בחוק מציע אפשרות להתרתם ולפתיחה בחיי נישואין חדשים.

עד היום מדינת ישראל הייתה מוסמכת לטפל באמצעות בתי הדין הרבניים רק במקרי עגינות שבהם יש לשני בני הזוג או לפחות לאחד מהם אזרחות ישראלית או תושבות בארץ. לכן, ברחבי העולם נשים ללא אזרחות ישראלית מסורבות גט נותרו ללא מענה כאשר לא ניתן להפעיל נגד הבעל סנקציות, גם לא במקרים בו הוא היה מגיע לישראל. ועידת רבני אירופה בראשות הרב פנחס גולדשמידט, נשיא הוועידה ואב בית הדין במוסקבה פנתה להנהלת בתי הדין הרבניים לצורך מציאת פתרונות לנשים עגונות אלה, ומכאן באה יוזמת בתי הדין עם הצעת החוק הממשלתית.

בדברי ההסבר להצעת החוק הפרטית של ח"כ עליזה לביא נכתב כי "ועידת רבני אירופה וגורמים נוספים העלו את הקושי הקיים במצבים בהם בני זוג שנישאו לפי דין תורה ברחבי העולם, נמנעים מלהתיר את נשותיהן ומשאירים אותן עגונות ללא אפשרות להינשא מחדש, תוך שבחלק מהמקרים הם אף מתעלמים מפסיקתו של בית הדין המקומי, בהעדר סמכות שיפוט לבית הדין המקומי לחייב את הבעל בגט ולהטיל עליו סנקציות על מנת שייתן גט לאשתו". כמו כן נכתב כי "מרכזיותה של מדינת ישראל כמדינת הלאום היהודי וחשיבותה בחיי היהודים בעולם אל מול חוסר היכולת של נשים יהודיות ברחבי העולם למצוא פתרון לבעיות של סרבנות גט ועגינות מצדיקים מתן סמכות זו לבית הדין הרבני בישראל".

בדברי ההסבר מודגש כי החוק יופעל רק לאחר שהניסיונות לקבלת גט נכשלו במקום אזרחותם של בני הזוג: "כדי להימנע ככל האפשר מהפעלת סמכויות השיפוט בישראל כנגד אזרחי מדינות זרות שאינם אזרחי המדינה בתביעת גירושין אשר ניתן היה לבצעה במדינת אזרחותם, הוצע להוסיף ולסייג כי הסמכות לפי סעיף זה תהיה רק "אם הוגשה קודם לכן תביעה לגירושין מחוץ לישראל והתובע פעל להתרת הנישואין על פי דין תורה במדינת החוץ", או "אם קיים חשש ממשי כי פעולה כאמור אינה יכלה להביא להתרת הנישואין על פי דין תורה, או שהתקיימו נסיבות מיוחדות".

עוד הודגש בחוק כי הסמכויות של בית הדין הרבני בישראל יופעלו רקרק אם בית הדין "נוכח כי קיים חשש ממשי שלא ניתן יהיה להתיר את הנישואין לפי דין תורה", וכן רק כאשר "הנתבע יהיה נוכח בישראל בעת הגשת התביעה, או בהתקיים נסיבות מיוחדות".

השר לשירותי דת הרב דוד אזולאי שיבח את היוזמה ואמר: "אני מברך את בתי הדין הרבניים בנשיאות הראשון לציון הגאון רבי יצחק יוסף ובניהולו של המנכ"ל הרב שמעון יעקבי, שפועלים באופן נמרץ וללא פשרות למציאת מזור למצוקת הנשים העגונות על ידי הרחבת סמכות בתי הדין ליהדות התפוצות גם אם אינם אזרחי המדינה. מדינת ישראל היא מדינת העם היהודי וככזו עליה לספק סעד לכל יהודי באשר הוא בכל מקום בעולם".

מנהל בתי הדין הרבניים, הרב שמעון יעקבי ביקש להודות לכל הגופים והגורמים ששיתפו פעולה בקידום תזכיר חוק חשוב זה: "מהלך זה  הינו צעד משמעותי והכרחי לנשים רבות בעולם אשר ייתן מענה למצקותיהם ועגינותן. התיקון המוצע יאפשר לנשים וגברים אלו לסיים מערכת נישואין כושלת, להתיר את עגינותם ולפתוח דף חדש בחייהם. אני רוצה להודות לכל הגורמים שנטלו חלק ובתוכם משרד המשפטים, משרד החוץ וכן לחברי הכנסת עליזה לביא (יש עתיד) ואברהם מיכאלי (ש"ס) שקידמו את הצעת החוק באופן פרטי. לאחר בחינת הערות של משרד החוץ והמחלקה הבין לאומית ומחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים הוחלט כי התיקון ייעשה באמצעות הצעת חוק ממשלתית שתפתור קשיים מסוימים שעורר הנוסח של הצעת החוק הפרטית".

ח"כ ד"ר עליזה לביא (יש עתיד), בירכה על אימוץ הצעתה ופרסום תזכיר החוק: "משמח ומרגש - אחרי עבודה מאומצת, הצעת החוק שהובלתי ועליה עמלנו במשך שנים אומצה ותקודם בתמיכת הממשלה. מדינת ישראל בצעד נדיר מגלה אחריות כוללת למצוקן העגונות ומסורבות הגט ברחבי העולם כולו. מברכת את משרד המשפטים, משרד החוץ ומערכת בתי הדין בראשות הרב יעקבי על שיתוף הפעולה פורץ הדרך, שיסייע לנשים רבות ויחזק דמותה המוסרית של מדינת ישראל כלפי בנות ובני עמנו. למצוקת העגינות אין גבולות גאוגרפיים, וסובלות ממנה אלפי נשים בעולם היהודי כולו. כמדינת העם היהודי כולו אנו מחויבים לתת מענה לזעקתן של הנשים הללו, בכל מקום בעולם. נמשיך לפעול על מנת שתהליך החקיקה יושלם כבר במושב הקרוב".