החל מספטמבר: חיטה מלאה ובורגול בצהרונים

חיטה מלאה ובורגול – IN, שמן וקטשופ - OUT. החל משנת הלימודים הקרובה המזון בצהרונים יהיה תחת פיקוח תזונתי של משרד הבריאות

חדשות כיפה חדשות כיפה 11/07/17 13:09 יז בתמוז התשעז

החל מספטמבר: חיטה מלאה ובורגול בצהרונים
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת

ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה לפני זמן קצר את תקנות המזון הבריא בצהרונים לאחר אישור הצעת החוק של ח"כ רחל עזריה (כולנו). במסגרת התקנות יוקם מנגנון באחריות מלאה של משרד הבריאות, שיהיה אמון על ההרכב התזונתי בארוחות הצהריים המוגשות לכ-400,000 ילדים בישראל שאוכלים בצהרונים. ח"כ עזריה: "ילדינו אוכלים את הארוחה המרכזית שלהם בצהרון והיום המדינה לוקחת אחריות ותדאג שהמזון המוגש יהיה בריא."

 עיקרי החוק:
 
1.      העסקת קייטרינג לצהרונים תותנה בקבלת רישיון משרד הבריאות על איכות התזונה לפי פרמטרים שיקבע משרד הבריאות. הקייטרינג יעסיק תזונאית לצורך בניית תפריט בריאותי.
2.      קביעת הרכב תזונתי מחייב: על האוכל להיות מאוזן מבחינה תזונתית. הפחתת ערכי השמן, המלח והסוכר, תפריט עשיר בירקות ואיזון בין אבות המזון. מצורף חוזר של משרד הבריאות.
3.      עד היום ההמלצות של משרד הבריאות לא היו מחייבות, מעתה ההמלצות תהיינה מחייבות בהזנה בצהרונים.
4.      המפקחים – מפקחים מטעם משרד הבריאות שתפקידם יהיה פיקוח על איכות התזונה בצהרונים. הפיקוח יעשה באחריות מלאה של משרד הבריאות.
5.      החוק נעשה בשיתוף פעולה של משרדי הבריאות, האוצר ומשפטים, מרכז השלטון המקומי, וועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ אלי אלאלוף.
 
 ילדי ישראל נמצאים במשך שעות רבות במסגרות חינוכיות ובפרט בצהרונים בהם מוגשות ארוחות. הצהרונים נועדו לשמש מסגרת שהייה חינוכית לילדים משעת יציאתם מגני הילדים ומבתי הספר ועד לשעות אחר הצהריים, בזמן שהוריהם נמצאים במקומות העבודה. ילדים שוהים בצהרון כחמש-עשרה שעות שבועיות ויותר מ50% מהם אוכלים שם את הארוחה החמה העיקרית במהלך היום. לכן, ראוי כי לילדים השוהים בצהרון תובטח תזונה בריאה וראויה, שתספק להם מזון מגוון ומאוזן שיתרום לאיכות חייהם.

הרגלי התזונה בגיל הרך הוא נושא בעל חשיבות רבה. המזון תופס חלק מרכזי בחיי היומיום בגיל זה ולפיכך החינוך לתזונה נכונה צריך להתחיל בילדות. תקופת הילדות היא תקופה הרגישה לשינוי התנהגות, והשפעה על ילדים בשלב הזה תשפיע על כל דור העתיד. עצם העיסוק באיכות המזון מאפשר הכוונה ומתן מידע לאורח חיים בריא, ומונע מחלות עתידיות.

בעקבות התקנות שאושרו היום, החל מ-1 לספטמבר הקרוב, בכל 6,000 הצהרונים  המוכרים במדינה יוטמעו סטנדרטים גבוהים של מזון ותזונה, הכוללים שמירה ופיקוח על איכות וכמות המזון וקידום חינוך תזונתי מלווה למסגרת ההזנה. בצהרונים כיום יש כ-100 ספקי קייטרינג שונים.

 ח"כ רחל עזריה (כולנו): "בשנת הלימודים הקרובה ההורים יוכלו להיות רגועים בנוגע למה שהילדים אוכלים בצהרון. הילדים נמצאים בצהרונים ואוכלים שם את הארוחה המרכזית ביום ואין לנו ההורים דרך לוודא שמה שהילדים אוכלים הוא אכן בריא וטוב. מה שילדינו אוכלים בצהרונים משפיע באופן ישיר על בריאותם. קיבלתי פניות על ילדים בני 5 עם כולסטרול גבוה, עלה חשד של ההורים על האוכל בצהרון. לכן ההורים שלחו את הילד עם אוכל מהבית וככה הכולסטרול ירד, כאלו מקרים אנחנו נעצור עם החוק הזה. מהיום משרד הבריאות יוודא שהארוחות המוגשות לילדינו בצהרונים יהיה בריא ומזין בצהרונים".

רשימת המזונות המותרים והאסורים בצהרונים
רשימת המזונות המותרים והאסורים בצהרונים

רשימת המזונות המותרים והאסורים בצהרונים