נלחמים במגיפת ההשמנה

כשכל המשפחה מתגייסת לטובת המטרה, מניעת השמנה בקרב ילדים יכולה להפוך לאירוע מהנה שתורם לכולם

חדשות כיפה שרית עטיה שמואלי, דיאטנית קלינית מועצת החלב 11/03/14 17:10 ט באדר ב'

נלחמים במגיפת ההשמנה
shutterstock, צילום: shutterstock

אחת המגפות המתפשטות והולכות בעולם של ימינו היא השמנת היתר, והיא מכה לא רק בנו אלא גם בילדינו. מספיק להעיף מבט אחד בגני הילדים או בחצרות בתי הספר כדי להיווכח במו עינינו כי ההשמנה היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בקרב ילדים ונוער בארץ ובעולם. השמנה בגיל הילדות אינה מעידה על השמנה בעתיד, אבל היא בהחלט גורם סיכון שכדאי להילחם בו מגיל צעיר.

אף שילדינו צורכים מזון רב ומלא בקלוריות ריקות, הם נוטים לסבול ממחסור תזונתי בברזל, ויטמין B, אבץ וסידן. המצב בארה"ב, למשל, כה חמור, עד כי 70% מהבנים ו-90% מהבנות אינם צורכים את כמות הסידן היומית המומלצת לצורך בניית העצמות. כך הם מפספסים את חלון ההזדמנויות החשוב בגיל 18-9, שבו הם יכולים לבנות עצמות בריאות וחזקות, שיצליחו להחזיק את הגוף היטב לאורך כל החיים.

אז מה אנחנו יכולים לעשות כדי לגרום לילדינו לאכול אוכל בריא ומזין?

בראש ובראשונה, כל המשפחה צריכה להתגייס לטובת המטרה החשובה. מחקרים הוכיחו כי שינוי הרגלי התזונה של כל בני המשפחה בבית משפיעים מאוד על איכות התזונה של הילדים, וכמובן משפרת את הרגלי האכילה שלהם. רצוי להפוך את הארוחה לזמן משפחתי - בלי עיתון , ספר או טלפון - וכך לעזור לילדים לקבע הרגלי אכילה נכונים שילוו אותם כמתבגרים וכמבוגרים.

שעת כושר

הילדים שלנו זקוקים לשעת פעילות מדי יום. עודדו אותם לצאת לחוגי ספורט שונים, משחקי כדור בשכונה, חוגי ריקוד, נסיעה באופניים ועוד. גם אתם תוכלו לשפר את בריאותכם אם תצטרפו אליהם לצעדות משפחתיות, לעלייה במדרגות במקום במעלית

הקפידו על סדר ארוחות קבוע במהלך היום, והציעו לילדים מגוון של מזונות בכל אחת מהארוחות: שלוש ארוחות עיקריות ושתי ארוחות ביניים. כדאי לשתף את הילדים בהכנת הארוחה ובתכנון המאכלים: ילדיכם ייהנו יותר מאכילת מאכלים שהם עזרו לבשל.

ארוחה בכל צבע

כדי להשיג אוכל מזין ובריא, כדאי לשלב בכל ארוחה ירקות ופירות מצבעים שונים. ירקות ירוקים, למשל, הכרחיים לתפקוד תקין של הכבד ונוגדים תהליכי ניוון ברקמות שונות בגוף. הפירות והירקות האדומים מגנים על מערכת הלב וכלי הדם, והירקות הסגולים מעכבים תהליכי הזדקנות.

בכל ארוחה שלבו דגנים מלאים כגון אורז מלא, כוסמת, קינואה, לחם או פסטה מחיטה מלאה), וכן מקור חלבון אחד - בשר, עוף, דגים או מוצרי חלב.

כדאי לבשל פחות בטיגון ולהעדיף שיטות בריאות יותר כגון אפייה, צלייה והקפצה במחבת. כך נוכל להקטין את כמויות השומן בתפריט. אם אנחנו כבר מטגנים, רצוי להשתמש בשמן קנולה ובשמן זית במקום בחמאה או מרגרינה. הקטינו את כמות השומנים בתפריט, כגון מיונז, רטבים לסלט ושמנת.

אוהבים חלב

הקפידו על אכילת שלושה מוצרי חלב ביום, למשל, חלב, יוגורט וגבינה. כך תוכלו לספק לעצמכם ולילדיכם מנה של סידן שתחזק את העצמות ואת הגוף. שלבו את מוצרי החלב בארוחת הבוקר כדי לתת לילדים התחלה טובה ליום מלא אנרגיה.

ותרו על השתייה המתוקה - זוהי מלכודת של סוכרים! השתייה העדיפה על ילדים ועליכם היא מים. אפשר להניח על השולחן כוס חלב בסוף הארוחה במקום מיץ או משקה תוסס, אבל אם בכל זאת תרצו לפנק את הילדים, העדיפו משקה דיאט.

אם אתם נותנים לילד פינוק יומי כגון חטיף, גלידה, שוקולד או ממתק, אל תוותרו עליו: פשוט תנו לילדיכם ארוחה חלבית קלה כמו יוגורט בתוספת פרי. היתרונות שבארוחה כזו רבים והיא מועילה יותר מחטיפים וממתקים