חדשות כיפה

הכל דבש

אחרי כל המתכונים של עוגות דבש, חלות דבש, עוף בדבש וכמובן תפוח בדבש, הגיע הזמן שנדע במה מדובר. על דבש איכותי, הויטמינים והמינרלים שבו, חימום דבש ואפית דבש. ומה הטעם של דבש בן אלפי שנים?

דבש

צילום: shutterstock

את השנה החדשה אנו נוהגים להתחיל עם ירח שכולו דבש. לכבוד השנה החדשה אני מקווה שהמנהג היפה, שבו מראש השנה ועד שמחת תורה בוצעים את החלה ומורחים עליה דבש במקום מלח, ישתרש בכל עדות ישראל. 

אז מה יש לנו כאן: דבש בריא ומתוק ודבורים שעבדו במשך כל האביב והקיץ כדי שעם בוא הסתיו יהיה לנו דבש טרי ואיכותי. אין הרבה חגים שמתקשטים במאכל בריא. ראו פורים וחנוכה. אך השאלה היא מה בריא כל כך בדבש. והאם ישנו דבש לא בריא?

  • דבש דבורים טהור ואיכותי אינו מחומם ועשוי מצוף פרחים שהדבורים אוספות ומעבדות בגופן בעזרת אנזימים. האנזימים, הויטמינים והמינרלים שבדבש תורמים לדבש את הערכים הבריאותיים. לכן, כדאי לקנות דבש מיצרן מוכר שאפשר לסמוך עליו. יצרנים לא ידועים עלולים לזייף עם סירופ סוכר, או דבורים שניזונות מסוכר. 
  • עם ישראל  אוהב דבש נוזלי. כזה שאפשר לטבול בו תפוח וקל למרוח אותו על פרוסת לחם או להזליף אותו מתוך בקבוק פלסטיק לחיץ. אלא שבאופן טבעי הדבש נקרש במשך הזמן. הפתרון של חלק מהיצרנים, הוא חימום הדבש בטמפרטורות גבוהות. החימום מבטיח שהדבש יישאר במצב נוזלי כמעט לנצח. למרבה הצער, הערכים התזונתיים הגלומים בדבש נפגעים בתהליך החימום. חשוב לדעת שקרישת הדבש אינה משפיעה על איכותו. להיפך! היא מעידה על כך שהדבש לא עבר חימום. דבש לא מתקלקל לעולם. ולראיה, במאה ה- 19 מצאו ארכיאולוגים שחפרו במצרים כד גדול של דבש. הם פתחו אותו וטעמו ממנו. טעם הדבש היה מושלם למרות היותו בן אלפי שנים. 
  • אם קניתם דבש נוזלי, יתכן שקניתם דבש שנרדה לפני פחות מחודש. וזה טוב. אך תוך חודש הדבש האיכותי יתגבש. איך תדעו את זה בזמן הקניה? קנו דבש שמצוין עליו: "לא מחומם". או שתקנו דבש אורגני. דבש אורגני, הוא דבש לא מחומם.
  • כשרוצים שהדבש שהתגבש ישוב להיות נוזלי, מניחים את צנצנת הדבש בתוך קערה עם מים חמים. ולא. לא מחממים אותו במיקרוגל.
  • כמה זה עולה לנו? דבש מכיל 80% סוכר ו- 20% מים. לעומת סוכר שמכיל 100% סוכר. 100 גרם דבש מספקים 300- 320 קלוריות, לעומת סוכר שמספק 400 קלוריות ל- 100 גרם.
  • חשוב לזכור שדבש אסור לפני גיל שנה, בגלל חשש לנוכחות נבגי החיידק בוטולינום  שעלולים לנבוט בקיבת התינוק. אך מגיל שנה אפשר לתת דבש.
  • דברי מאפה שמכינים עם דבש הם בריאים יותר, נשארים לחים ונשמרים טוב יותר מאלה שמכינים עם סוכר. אם רוצים להמיר את הסוכר שבמתכון בדבש, צריך לזכור שהדבש מתוק פי שלושה מסוכר וטעמו דומיננטי יותר. לכן אם כתוב במתכון כוס סוכר, השתמשו ב- 1/2 כוס סוכר +  1/4 כוס דבש. או שתוותרו לגמרי על הסוכר והשתמשו ב- 3/4 כוס דבש. בנוסף, כיוון שהדבש נוזלי, הפחיתו את כמות הנוזלים ב- 1/4 כוס לכל כוס סוכר מוחלפת. וכן הורידו את טמפרטורת האפייה ב- 40 מעלות כדי למנוע השחמת יתר. 
  • ולפני סיום: מתייחסים אל הדבש כמו אל יין. כך שסוגים שונים וזנים שונים מתאימים למאכלים ומשקאות שונים. ככל שהדבש כהה יותר, כמו דבש אבוקדו, טעמו חזק יותר והוא מתאים לתה או רטבים שונים, אך לא לדברי מאפה שזקוקים לדבש בהיר ועדין יותר.
     

הנטורופתית שרה בר אשר, מרצה בנושאי: תזונה, תוספי תזונה ותעשיית המזון. 
054-5493632 Barasher@zahav.net.il


 

עוד אין תגובות, היו הראשונים להגיב!
כתבו תגובה

המשך באמצעות

שכחתי סיסמה
אין לך שם משתמש באתר? צור חשבון

יצירת חשבון חדש

אני מאשר את תנאי השימוש באתר